Špijuni uhvatili Hyundai Casper, dobrog duha A segmenta

Dugo slušamo glasine o dolasku Caspera, modela rezerviranog za južnokorejsko tržište, na europsko tlo. Čekanje se isplatilo, jer bi Casper mogao krenuti u osvajanje Europe već ove godine.

Autonet.hr utorak, 6. veljače 2024. u 17:40

Već dvije godine šuška se kako bi Hyundai Casper, subkompakt rezerviran za tržište Južne Koreje, mogao doći na europsko tržište. Napokon smo dobili konkretne dokaze da su glasine postale stvarnost, jer su špijuni na samom sjeveru Švedske uspjeli uloviti zamaskirani automobil koji neodoljivo podsjeća upravo na Caspera.

Uzaludna kamuflaža

Iz Hyundaija su se zaista potrudili oko prikrivanja Casperovih linija, no sav trud bio im je prilično uzaludan. Četvrtast oblik, velika okrugla prednja svjetla i prepoznatljiva bočna silueta brzo su raskrinkali Caspera. Osim navedenog, stražnja svjetla karakterističnog izgleda, kvake stražnjih vrata skrivene u c-stupu i plastike blatobrana apsolutno su potvrdile kako je riječ o Casperu. Riječ je o modelu lako prepoznatljivog izgleda, tako da bi za njegovo uspješno kamufliranje trebalo mnogo više od prikrivanja detalja crnom ceradom, kao što je Hyundai učinio.

Impresivno malen

Uz dužinu od niti 3,6 metara, Casper se čvrsto smjestio u A segment. Ako vam ovaj podatak ne govori mnogo, upravo to je duljina Fiata 500, jednog od najmanjih automobila na našim prometnicama. Na fotografijama izgleda mnogo veće, stoga nas uistinu zanima kakav će dojam Casper ostaviti uživo. Kutijast oblik zajedno s ultrakompaktnim dimenzijama definitivno će plijeniti poglede, te izazvati (nadamo se pozitivne) reakcije javnosti.

Nepoznat pogon

Na domaćem tržištu Casper je pogonjen jednolitrenim trocilindričnim benzinskim motorom, uparenim s četiri stupanjskim automatskim mjenjačem. Da budemo precizniji, Casper je dostupan s dva jednolitrena motora, atmosferskim s 56 kW te verzijom s turbopunjačem koja razvija respektabilnih 74 kW. Iako bismo voljeli vidjeti verzije s motorima s unutrašnjim izgaranjem na našem tržištu, mnogo veća vjerojatnost je da će Casper u Europu stići isključivo s električnim pogonom.

Još prije dvije godine, Andreas-Cristoph Hofmann, potpredsjednik marketinga europske gane Hyundaija kao cilj najavio je plasiranje električnog automobila s počAetnom cijenom manjom od 20.000 eura. Činjenica da je Hyundai odabrao sjever Švedske za testiranje svog novog modela dodatna je potvrda da je Casper pogonjen električnim pogonom, budući da upravo hladni, skandinavski vremenski uvjeti predstavljaju popriličan izazov električnim automobilima.