Mercedes-Benz otvara prvo postrojenje za recikliranje baterija električnih vozila

Mercedes-Benz učinio je važan korak prema održivosti i kružnom gospodarstvu. Njemački proizvođač automobila otvorio je svoje prvo postrojenje za recikliranje baterija električnih vozila u Kuppenheiu, u pokrajini Baden-Württemberg

Autonet.hr utorak, 22. listopada 2024. u 05:30
Mercedesov pogon za recikliranje u Kuppenheiu, u južnoj Njemačkoj 📷 Mercedes
Mercedesov pogon za recikliranje u Kuppenheiu, u južnoj Njemačkoj Mercedes

"Mercedes-Benz je danas otvorio prvo europsko postrojenje za recikliranje baterija s integriranim mehaničko-hidrometalurškim procesom, čime je postao prvi proizvođač automobila u svijetu koji zatvara krug recikliranja baterija vlastitim internim postrojenjem. Pogon za recikliranje u Kuppenheiu, u južnoj Njemačkoj, stvara istinski kružno gospodarstvo," stoji u službenom priopćenju Mercedesove press službe.

Može se obnoviti do 96 posto vrijednih sirovina

Novo postrojenje u Kuppenheiu postavlja visoke standarde učinkovitosti i ekološke prihvatljivosti. Postrojenje može obnoviti do 96 posto vrijednih sirovina iz rabljenih baterija električnih vozila. Među obnovljenim materijalima nalaze se litij, nikal i kobalt, koji su ključni za proizvodnju novih baterija. Mercedes-Benz ističe kako obnovljeni materijali zadovoljavaju visoke standarde kvalitete potrebne za proizvodnju novih baterija:

📷 Mercedes
Mercedes

"Za razliku od pirometalurgije, koja je danas uobičajena u Europi, hidrometalurški proces je manje intenzivan u pogledu potrošnje energije i otpada materijala. Njegove niske procesne temperature do 80 stupnjeva Celzija znače manju potrošnju energije. Uz to, kao i sva Mercedes-Benzova proizvodna postrojenja, pogon za recikliranje radi na način koji je ugljično neutralan. Opskrbljuje se sa 100 posto zelenom električnom energijom. Krovna površina zgrade od 6.800 četvornih metara opremljena je fotonaponskim sustavom s vršnom snagom većom od 350 kilovata. Mercedes-Benzovo postrojenje za recikliranje baterija u Kuppenheiu ima godišnji kapacitet od 2.500 tona. Obnovljeni materijali koriste se u proizvodnji više od 50.000 baterijskih modula za nove potpuno električne Mercedes-Benzove modele."

Održivost i ugljična neutralnost

Posebnost novog postrojenja za recikliranje jest njegova usmjerenost na održivost. Mercedes-Benz potvrđuje da postrojenje djeluje uz potpunu ugljičnu neutralnost. Takav pristup usklađen je s općim ciljevima održivosti tvrtke i dokazuje da recikliranje može biti resursno učinkovito i klimatski neutralno. Otvaranje ovog postrojenja ima izniman značaj za cijelu automobilsku industriju. Ola Källenius, predsjednik uprave Mercedes-Benz Grupe, naglasio je važnost ovog postignuća: "Otvaranjem prvog mehaničkog i hidrometalurškog postrojenja za recikliranje u Europi ostvarili smo značajan napredak prema većoj održivosti u korištenju sirovina."

📷 Mercedes
Mercedes

Nazočnost njemačkog kancelara Olafa Scholza na svečanom otvorenju potvrđuje nacionalnu važnost projekta. Time se pokazuje da njemačka vlada aktivno podupire razvoj održivih tehnologija u automobilskoj industriji.

Perspektive za budućnost

Stručnjaci procjenjuju da će od 2030. godine u Europi biti potrebno reciklirati oko 420.000 tona iskorištenih baterija godišnje. S obzirom na to da je životni vijek baterija električnih vozila do 15 godina, potreba za rješenjima za recikliranje značajno će rasti u nadolazećim godinama. Mercedes-Benz se ovim postrojenjem pozicionira kao predvodnik u industriji. Tvrtka pokazuje da je moguće povezati inovativnost i održivost u svrhu unapređenja elektromobilnosti budućnosti.