Službeno je: Honda, Nissan i Mitsubishi ulaze u partnerstvo za elektrifikaciju i automatizaciju

Potpisan je trostrani sporazum o razumijevanju kojim će biti kreirano partnerstvo triju japanskih kompanija vezano za istraživanje i razvoj električnih automobila i srodnih tehnologija

Autonet.hr petak, 2. kolovoza 2024. u 09:30

Ono o čemu se proteklih dana neslužbeno govorilo s početkom je kolovoza i potvrđeno. Strateškoj suradnji Honde i Nissana pridružuje se i Mitsubishi, pa će tri japanske marke ubuduće zajednički razvijati tehnologije za električne automobile. Tročlana alijansa radit će na okviru suradnje oko elektrifikacije automobilskih pogona, postizanju ugljične neutralnosti, ali i višeg cilja – društva bez poginulih u prometu i općenito bez prometnih nesreća.

Za dostizanje tih ciljeva bit će ključno integrirati znanja i tehnologije svih triju kompanija te povećati učinkovitost u radu svake od njih. Tri partnera tako će moći ostvariti sinergijske učinke u brojnim područjima rada i otvoriti si nove poslovne prilike u područjima automatizacije vožnje i razvoja električnih pogona.

Izjave uključenih

"Kroz ovu suradnju triju tvrtki, očekujemo da će se partnerstvo razviti u nešto što stvara veću dodanu vrijednost i isporučiti jedinstvene proizvode i usluge svake tvrtke koji zadovoljavaju različite potrebe kupaca", izjavio je Makoto Uchida, predsjednik uprave i generalni direktor Nissana.

"Očekujemo da će nam kombinacija tehnologija i znanja koje njeguju Nissan i Honda, kao i snaga i iskustvo Mitsubishi Motorsa, omogućiti brže rješavanje raznih pitanja vezanih uz elektrifikaciju i umjetnu inteligenciju na globalnoj razini te pomoći da bude predvodnici društvenih promjena kao predvodnici trenda", kaže Toshihiro Mibe, predsjednik uprave Honde.

"Razgovori Nissana i Honde o mogućem partnerstvu su napredovali, a i mi smo odlučili sudjelovati u tome. Suradnja s partnerima ključna je u današnjoj automobilskoj industriji koja prolazi kroz brze promjene zbog tehnoloških inovacija kao što su elektrifikacija i umjetna inteligencija. Vjerujemo da možemo otkriti nove mogućnosti u raznim područjima kroz suradnju između triju tvrtki", poručio je Takao Kato predsjednik uprave i generalni direktor Mitsubishi Motorsa.

Posebna suradnja Nissana i Honde

Istodobno s tim partnerstvom, Nissan i Honda su potpisali i ugovor o produbljivanju suradnje na istraživanju i razvoju novih softverskih platformi, baterija, elektropogona te energetskih usluga u Japanu. Time je dodatno proširen dogovor postignut u ožujku, pa će ta dva proizvođača razmjenjivati još više tehnologija, ali također s fokusom na umjetnu inteligenciju i elektrifikaciju.