Zajednički u elektrifikaciju: Udružuju se Honda, Nissan i Mitsubishi

Tri japanske marke mogle bi oformiti koaliciju koja će zajedničkim snagama stvarati platforme za električne automobile, komponente te s električnim vozilima povezane tehnologije

Autonet.hr utorak, 30. srpnja 2024. u 23:50

Ranije ove godine sporazum o strateškoj su suradnji potpisali Honda i Nissan, dogovorivši suradnju na području električnih vozila, softverskih platformi za njih, komponenata, tehnologija te u konačnici zajednički razvoj pojedinih električnih modela. Taj dogovor još nije materijaliziran, nego se o njegovim detaljima tek raspravlja, a sada se govori da bi koaliciji mogao pristupiti i treći proizvođač – Mitsubishi. Nissan, naime, u toj kompaniji drži vlasnički udio od 34%, pa je logično da su i oni mogući sudionik neke buduće zajedničke inicijative.

Drugi japanski trijumvirat

Prema informacijama koje su se pojavile ovih dana, Mitsubishi je s Hondom i Nissanom već potpisao ugovor o povjerljivosti podataka, dok se o ostalim pojedinostima tek razgovara. Ono što bi bio glavni cilj suradnje ovih marki na području električnih vozila jest prije svega snižavanje troškova istraživanja i razvoja, kako bi automobili u konačnici mogli biti nešto jeftiniji, pa kao takvi bolje konkurirali kineskima.

Da je pristupanje Mitsubishija ovom savezu logičan potez, svjedoči i lanjska odluka o osnaživanju njihove suradnje s alijansom Renault-Nissan. U sklopu toga Nissan i Mitsubishi obvezali su se uložiti 600, odnosno 200 milijuna eura u Renaultov novi odjel za električna vozila, Ampere.

Ovo je već druga najava "japanskog trijumvirata" ove godine. Nedavno su suradnju, također na pogonskim sustavima nove generacije i dekarbonizaciji industrije, najavili Subaru, Toyota i Mazda.