BMW u novom električnom konceptu vraća "bubrege" klasičnog oblika

Nakon što su posljednjih godina "bubrezi" na prednjim maskama BMW-ovih automobila značajno rasli, čini se da bi u konceptu BMW Vision Neue Klasse X oni mogli biti vraćeni na tvorničke postavke

Autonet.hr srijeda, 20. ožujka 2024. u 14:57

Forumima i društvenim mrežama ovih dana kruže fotografije BMW-ovog novog koncepta električnog SUV-a, Vision Neue Klasse X, koji daju naslutiti da bi u budućnosti bavarska marka mogla svoj najprepoznatljiviji dizajnerski detalj vratiti korijenima. Naime, nakon godina povećavanja "bubrega" na prednjoj masci svih njihovih modela, a posebice SUV-a, kontroverzna bi (i često oštro kritizirana) odluka mogla biti poništena, a maska na BMW-ima "nove klase" više nalikovati onima iz prošloga stoljeća.

Fotografije koje su procurile u javnost nisu odveć kvalitetne, ali je ono najvažnije na njima sasvim jasno vidljivo. BMW Vision Neue Klasse X od ranije je najavljivan kao SAV (Sports Activity Vehicle), kombinacija vozila sportskih i terenskih karakteristika, potpuno modernizirane unutrašnjosti, električnog pogona te sasvim osvježenog vanjskog dizajna. To potvrđuju i ove fotografije, na kojima se prema proporcijama može zaključiti da je riječ o mogućem budućem modelu BMW iX3.

Hrabri odmak od sadašnjih modela naglašen je nešto dinamičnijim i oštrijim linijama karoserije, kao i prednjim svjetlima, koja nisu više okruglog ili horizontalnog oblika, već su dvostruki LED elementi sada postavljeni vertikalno. Međutim, najveći skok sigurno je vidljiv kod iskonskih "bubrega" – oni se vraćaju na oblik kakav je krasio maske BMW-a od 1960-ih godina. Pogled promatrača prema njima dodatno je usmjeren profilom haube, koja kao da udubljenom strelicom pokazuje upravo na prednju masku i bedž marke.

O ostalim karakteristikama za sada se može tek nagađati – pa tako neki izvori tvrde da će BMW u seriji Vision Neue Klasse prijeći na 800-voltnu arhitekturu, snaga motora mogla bi ići do 600 KS, uz 30% brže punjenje baterija snagom do 350 kW.