Alpine A290 - prve fotografije novog hot hatcha

Sportski brat nadolazećeg Renaulta 5 ulovljen je u divljini, te nam donekle otkrio kako će izgledati njegova proizvodna verzija

Autonet.hr ponedjeljak, 19. veljače 2024. u 18:00

Novi, električni Renault 5 svjetlo dana ugledat će krajem mjeseca u Ženevi, a u stopu ga slijedi njegov sportski brat sestrinskog brenda Alpine. Iako smo Alpine A290 već vidjeli, konkretno u obliku koncepta A290_ß, tek sad smo dobili priliku ugledati i verziju spremnu za proizvodnju, doduše u teško kamufliranom izdanju.

Agresivniji eksterijer

Krenimo od očitog, činjenice da će Renault 5 i Alpine A290 dijeliti karoseriju, uz obavezne sportske dodatke poput većih usisnika zraka i spojlera kod Alpineovog A290. Budući da su se u Alpineu uistinu potrudili oko kamufliranja nadolazećeg modela, teško je uočiti detalje no ono što je jasno vidljivo su naplatci koji uvelike podsjećaju na one prikazane na A290_ß konceptu.

Alpine A290_ß koncept
Alpine A290_ß koncept

Što očekujemo

Alpine će kao proizvođač gotovo uvijek stajati u Renaultovoj sjeni, to je nažalost realnost svakog podbrenda, no isto tako vjerujemo kako će se zbog toga u Alpineu potruditi dati modelu A290 što prepoznatljiviji izgled, s jedinstvenim vizualnim elementima. Primjerice, vjerujemo da će stražnja svjetla dobiti drugačiji svjetlosni potpis u odnosu na ona na Renaultu 5. Također, branici i difuzori će zasigurno biti mnogo agresivniji, kako bi se naglasio Alpine sportski duh.

Pogon i tehnologija

CMF-B platforma za električna vozila osnova je nadolazećeg Renaulta 5, te će ju dijeliti s Alpineom A290. Proizvodna verzija, za razliku od koncepta koji je dobio dva, imat će samo jedan elektromotor, smješten na prednjoj osovini. Budući da je riječ o sportskoj izvedbi, očekujemo da će i širina, odnosno razmak među kotačima biti veći kako bi se ostvarila bolja stabilnost, dok će međuosovinski razmak vjerojatno biti identičan.

Domet

Iako ništa nije potvrđeno, sa sigurnošću možemo pretpostaviti kako će Alpine A290 biti opremljen istom baterijom kao i Renault 5. Riječ je o bateriji čiji kapacitet iznosi 52 kWh, a domet koji će ista pružiti vjerojatno će biti nešto kraći nego kod Renaulta 5, budući da će Alpine A290 biti nešto manje aerodinamičan i imati snažan fokus na sportsku vožnju. Domet Renaulta 5 iznosit će oko 400 km, tako da možemo s visokom dozom sigurnosti pretpostaviti kako će Alpine A290 moći prijeći oko 350 km između punjenja.

Cijena

Po pitanju cijene, glasina iz autoindustrije jest da će A290 biti oko 20% skuplji u odnosu na standardni Renault 5. Očekivana cijena Renaulta 5 iznosi oko 35.000 eura, dok ćemo za Alpineovu inačicu vjerojatno morati izdvojiti malo iznad 45.000 eura.