Novi električni Renault Twingo proizvodit će se u Sloveniji

Slovenska vlada potpisala je memorandum o suradnji s Renault grupom, prema kojem će se u tvornici u Novom Mestu proizvoditi novi gradski električni automobil Renault Twingo E-Tech

Autonet.hr petak, 26. srpnja 2024. u 10:33

Renaultova tvornica Revoz u slovenskom Novom Mestu već pola stoljeća sklapa automobile za tu marku, a kao zasebna tvrtka jedno je od najvećih poduzeća u Sloveniji uopće. Ovog tjedna iz Revoza najavljuju ulazak u novu eru, budući da je Vlada Republike Slovenije s predstavnicima Renault grupe potpisala memorandum o razumijevanju, prema kojem će se u Novom Mestu proizvoditi električni gradski automobil nove generacije, Renault Twingo E-Tech.

Prema ranijim najavama prvog čovjeka Renaulta, Luce de Mea, novi Twingo s električnim pogonom koštat će manje od 20.000 eura, a u ponudi marke zamijenit će postojeći Twingo, koji je nudio i klasičnu i električnu izvedbu. Početak proizvodnje u Novom Mestu očekuje se 2026. godine, a najavljen je i godišnji kapacitet od oko 150 tisuća vozila. Prije toga, i dio razvoja novog Twinga odvijat će se također u Sloveniji.

Iz Revoza kažu da će im novi ugovor omogućiti zadržati svih 1.400 radnika, unatoč tome što je tamo okončana proizvodnja prošlog modela Twinga i što se trenutačno u Novom Mestu radi u jednoj smjeni na proizvodnji aktualne generacije Renaulta Clio.

Ulaganje u tvornicu, koje je potrebno provesti prije početka proizvodnje novog modela, subvencionirat će i slovenske vlasti, no iznos državnih subvencija još nije objavljen. Kao i Srbija u slučaju Fiata, i Slovenija će dakle financijski poduprijeti početak serijske proizvodnje električnih automobila, ali će i svojim građanima subvencionirati njihovu kupnju. Trenutačno se u Sloveniji za kupnju električnog automobila vrijednosti do 35.000 eura može dobiti državni poticaj od 6.500 eura – što bi značilo da bi novi "slovenski" Twingo na tom tržištu mogao koštati tek oko 13 ili 14 tisuća eura.

O samom novom modelu ne zna se mnogo. Prema prvim slikama prototipa, on će izvana nešto više nalikovati prvoj generaciji Twinga. Bit će navodno vrlo štedljiv, uz potrošnju od samo 10 kWh na 100 kilometara i mjesečni trošak vlasništva od oko 100 eura.