Nepokorivi Cybertruck: Od gradskih ulica do ratnih zona

U najnovijoj nadogradnji Teslin Cybertruck pretvara se od uksuznog gradskog električnog kamioneta do višenamjenskog vozila za off-road avanture, krizne situacije i vojne misije.

Autonet.hr utorak, 27. kolovoza 2024. u 15:27
Sting APC, modificirani Tesling Cybertruck 📷 Izvor: up.fit/archimedes
Sting APC, modificirani Tesling Cybertruck Izvor: up.fit/archimedes

Od prvog predstavljanja 2019. godine, kontroverzni Tesla Cybertruck doživio je nekoliko promjena te uveo razne modele i nadogradnje. Nedavno smo pisali o tome kako Cybertruck ulazi u luksuzni segment, ukidanju osnovnog modela, a najskuplja verzija košta 120.000 dolara.

Dizajn Cybertrucka drastično odstupa od tradicionalne automobilske estetike, a karakterizira ga futuristički i geometrijski izgled. Njegov je dizajn uvelike inspiriran elementima znanstvene fantastike, pri čemu ga mnogi uspoređuju s vozilima viđenim u filmovima poput "Blade Runnera”. Poslužio je i kao inspiracija za dizajn drugih vozila.

Sting u tri paketa

Najnovija verzija dolazi iz tvrtki Archimedes Defense i Unplugged Performance kao nadogradnja u paketu Sting. Ideja je da će za tako robusno opremljen Cybertruck biti zainteresirani ne samo Teslini entuzijasti, nego i vladine agencije te korporacije, posebice u ekstremnim uvjetima i okruženjima visokog rizika. Paket Sting dolazi u tri varijante: Sting Baja, Sting Protector i Sting APC, od kojih je svaka prilagođena specifičnim operativnim potrebama.

Sting Baja varijanta dizajnirana je za off-grid avanture. Uključuje off-road paket koji poboljšava performanse Cybertrucka na zahtjevnim terenima. Ključna značajka ove varijante je AMP Drive G125, višegorivni generator od 800 V montiran u prednjem prtljažniku. Ovaj generator može raditi na mlazno gorivo A, JP-8, dizel i biodizel (Dakle - razne vrste dizela, ne baš posebno višegorivni - op- ur.), omogućujući brzo punjenje Cybertrucka snagom do 125 kW. Dodatno, može puniti druga vozila, kako ona kompatibilna s NACS sustavom, tako i ona koja to nisu, putem priloženog kabela za punjenje s adapterima.

Sting Baja 📷 Izvor: up.fit/archimedes
Sting Baja Izvor: up.fit/archimedes

Sting Protector varijanta nadograđuje Baja paket dodavanjem vanjskog čeličnog oklopa koji se može pričvrstiti i ukloniti. Ovaj oklop je projektiran da izdrži metke jurišne puške kalibra 7,62 mm i pruža zaštitu u umjereno opasnim okruženjima. Ova varijanta namijenjena je privatnim osobama, korporativnim subjektima i vladinim agencijama koje traže poboljšanu sigurnost. Protector varijanta dostupna je s generatorom ili bez njega, pružajući fleksibilnost ovisno o specifičnim operativnim potrebama.

Sting Protector 📷 Izvor: up.fit/archimedes
Sting Protector Izvor: up.fit/archimedes

Za visokorizična okruženja, Sting APC varijanta nudi vojno klasificiranu zaštitu jer uključuje obranu od improviziranih eksplozivnih naprava i mina. Opremljena je poboljšanim vanjskim oklopom od čelika i keramike, dizajniranim da zaštiti od metaka teškog mitraljeza kalibra 14,5 mm. Ova varijanta posebno je prikladna za vojne i obrambene operacije gdje se očekuju ozbiljne prijetnje. APC varijanta također nudi opciju uključivanja generatora za produžene misije, omogućujući vozilu da djeluje bez oslanjanja na vanjske izvore energije tijekom dužih razdoblja.

Sting APC 📷 Izvor: up.fit/archimedes
Sting APC Izvor: up.fit/archimedes

Usporedba

Paket Sting ne modificira postojeći pogonski sklop Cybertrucka, ali značajno poboljšava njegove off-grid sposobnosti. Time omogućuje Cybertrucku da djeluje neovisno o tradicionalnoj infrastrukturi za punjenje i pruža mogućnost pomoći drugim električnim vozilima kojima je potrebno punjenje.

U usporedbi s tradicionalnim oklopnim vozilima, oklop Sting APC-a napravljen je od keramičkih materijala, poznatih po pružanju robusne zaštite uz minimiziranje težine. Tradicionalna oklopna vozila često se oslanjaju na čelik ili kompozitne materijale, koji mogu dodati značajnu težinu i utjecati na mobilnost.