Novi DS Automobiles model uhvaćen u divljini

Špijunski fotoaparati uspjeli su uloviti novi model iz DS Automobilesa, te nam otkriti nekoliko sočnih detalja

Autonet.hr ponedjeljak, 12. veljače 2024. u 05:55

DS Automobiles kao brend se pozicionirao u premium segment, gdje pokušava ponuditi alternativu poznatim njemačkim proizvođačima. Novi model kojim će pokušati stati na prste konkurenciji je misteriozni SUV s "coupeovskim" linijama i najmodernijom tehnologijom u Stellantisovoj ponudi.

Poznati oblik

Još 2020. godine DS Automobiles najavio je planove proizvodnje električnog SUV-a nalik coupeu, te ga predstavio u obliku konceptnog modela DS Aero Sport Lounge. Iako je samo ime više zvučalo kao rekreativni spa centar, nego novi model u DS ponudi, moramo reći kako nas je vizualno ovaj model uistinu zaintrigirao. Model koji su špijuni uspjeli uloviti izgledom djeluje mnogo pitomije, no i dalje sadrži jasne elemente DS dizajna.

DS Aero Sport Lounge koncept
DS Aero Sport Lounge koncept

Nova platforma

Zanimljiv detalj kamufliranog modela su njegovi naplatci, identični onima na sestrinskom Peugeotu e-3008. Osim očite posudbe naplataka od sestrinskog brenda, ispod površine vjerojatno se nalaze brojne druge sličnosti, pa tako i STLA Medium platforma. Već su postojale glasine kako će nadolazeći DS Automobiles model koristiti ovu platformu, no ova posudba naplataka je potvrda kako je to uistinu tako.

Pogonske špekulacije

Zasad ništa nije potvrđeno, no možemo educirano pogađati koja bi kombinacija pogonskog (ili pogonskih) motora i baterije mogla biti u ponudi novog DS modela. Budući da će dijeliti poveći broj komponenti s modelom e-3008, novi DS model mogao bi dijeliti i njegovu bateriju kapaciteta 73 kWh. S ovom baterijom mogli bismo očekivati domet od oko 550 km, odnosno do 10% više u odnosu na e-3008, zbog aerodinamičnije karoserije ovog modela. Druga opcija je baterija kapaciteta 98 kWh, što je ujedno maksimum koji STLA Medium platforma podržava. Baterija većeg kapaciteta mogla bi novom DS-u dati domet od čak 700 km.

Konfiguracija motora će se vjerojatno sastojati od jedne (ili možda čak obje) od postojećih konfiguracija koje se nalaze u Stellantisovim modelima. Konkretno mislimo na konfiguraciju s jednim elektromotorom snage 160 kW, ili konfiguraciju s dva elektromotora čija je ukupna izlazna snaga 235 kW. Čekamo detalje, no ne gajimo nadu da će DS ovaj model predstaviti s motorom s unutarnjim izgaranjem, budući da su još 2021. godine izjavili kako će od 2024. godine predstavljati samo električne modele.