DS planira novu perjanicu ponude, inspiriranu legendarnim Citroënom DS

Prvi čovjek francuske marke, izdvojene iz Citroëna pod kapu Stellantisa, najavio je da se trenutačno razvija radikalna nova luksuzna limuzina, inspirirana kultnim modelom iz prošlosti

Autonet.hr četvrtak, 23. svibnja 2024. u 07:50
📷 Lothar Spurzem / Wikimedia
Lothar Spurzem / Wikimedia

Citroën DS jedan je od najpoznatijih modela te marke u njezinoj povijesti. Lansiran je 1955. godine i proizvodio se dva desetljeća, a na cesti je prepoznatljiv po svojoj aerodinamičnoj liniji i futurističkom dizajnu, ne tako uobičajenom za to vrijeme. Osim toga, donio je revoluciju u autoindustriju populariziranjem iznimno udobnog hidropneumatskog samonivelirajućeg ovjesa.

Reinkarnacija "žabe"

Zajedničkim snagama osmislili su ga i dizajnirali talijanski kipar i industrijski dizajner Flaminio Bertoni i francuski aeronautički inženjer André Lefèbvre, a ukupno je proizveden u nešto manje od 1,5 milijuna primjeraka. Od tada se u industriji mnogo toga promijenilo, ali se čini da bi ova legenda, kod nas kolokvijalno poznata i pod nadimkom "žaba", mogla dobiti reinkarnaciju.

Za nju će biti zadužena marka DS, koja s tim modelom dijeli ime, a iz Citroëna je izdvojena kao poseban brand DS Automobiles prije 15 te kao zasebna kompanija prije 9 godina, pa kao takva i danas funkcionira u okviru koncerna Stellantis.

Njezin generalni direktor, Olivier François, nedavno je za britanski Autoexpress izjavio da se u tajnosti "kuha" nasljednik Citroëna DS, kao radikalni luksuzni model limuzine na električni pogon. Podijelio je s javnošću tom prilikom i prvu skicu onoga kako bi taj automobil mogao izgledati.

Poznata linija i dalje je tu, automobil je nepogrešivo dizajnerski nasljednik DS-a, a tržišni cilj bit će mu dodatno izdvojiti ponudu te marke od one Citroënove. Nastavlja se tradicija aerodinamički vrlo napredno oblikovane karoserije, s detaljima poput pokrivenih stražnjih kotača kao na originalu, a sve kako bi – potpomognut modernom tehnologijom – na električnom platformi STLA mogao imati oko 400 kilometara dosega s jednim punjenjem. Kao koncept nova bi DS-ova "žaba" mogla biti službeno predstavljena sljedeće godine.