Škoda Epiq – maleni električni SUV koštat će oko 25.000 eura

Svoju ponudu električnih automobila Škoda će sljedeće godine obogatiti ulaznim modelom, eSUV-om kompaktnih dimenzija, prostranoga interijera i prilično primamljive najavljene početne cijene

Autonet.hr subota, 16. ožujka 2024. u 06:00

Iz Škode je su otkriveni prvi detalji njihovog novog ulaznog modela u domeni električnih automobila. Njegovo ime bit će "epsko" – Škoda Epiq – a u kompaniji najavljuju da će premijera biti upriličena 2025. godine. U ovotjednoj objavi osvanulo je nekoliko slika, za koje u Škodi kažu da su više dizajnerska studija nego fotografije proizvodnog modela, ali se na njima ipak naziru osnovne konture novog modela.

Škoda Epiq bit će, dakle, potpuno električni kompaktni crossover SUV, modernog i "čistog" dizajna, sa zanimljivim detaljima poput LED rasvjetnih elemenata T-oblika i robusnog "oklopa" oko pragova, odbojnika i blatobrana. Tu su i dvobojna izvedba karoserije s panoramskim krovom, aerodinamički prilagođeni poklopci kotača, kao i integrirani stražnji spojler. Sve to usklađeno je s dizajnerskim jezikom "Modern Solid", koji će biti primijenjen na svim nadolazećim električnim modelima Škode.

Poznato je i da će Epiq biti dug oko 4,1 metra, no unatoč tomu trebao bi ponuditi pregršt prostora za putnike te 490 litara prtljažnog volumena. Poznato je i da je planirani domet s jednim punjenjem baterija veći od 400 kilometara, a punjenje će biti dvosmjerno – tako da će automobil moći i vratiti električnu energiju iz svojih baterija tamo gdje je ona potrebna, za prinudno napajanje doma ili raznih uređaja. Novi će Epiq biti opremljen naprednim digitalnim funkcijama, poput digitalnog ključa na mobitelu.

Unutrašnjost, prema prikazanome, donosi spoj klasičnog interijera s fizičkim tipkama, ali i čistih modernih linija te uz veliki središnji infotainment zaslon, tipičan za modele nove generacije. Središnja konzola izvedena je "plutajuće", na polici nudi bežični punjač mobitela, dok je cijeli interijer zamišljen u kombinaciji izdržljivih, praktičnih, ali i održivih materijala.

Ono što će posebno privući pozornost je i najavljena cijena – na europskom bi tržištu ulazni model eSUV-a Epiq trebao biti dostupan po početnoj cijeni od (samo?) 25.000 eura. Škoda će novi model Epiq proizvoditi u španjolskoj tvornici koncerna u Pamploni, gdje se proizvode i slični modeli pod markama Cupre i Volkswagena.