Stiže i najsnažniji Bulli - ID. Buzz GTX sa 340 KS

Uz najsnažnije izdanje pogon na sve kotače dolazi kao serijska oprema. Tu je po jedan električni pogonski motor na prednjoj i stražnjoj osovini, a koji zajedno čine 4Motion pogon

Ivan Cvetković petak, 22. ožujka 2024. u 20:00
📷 Volkswagen
Volkswagen

Volkswagenov odjel gospodarskih vozila proširio je ponudu modela ID. Buzz. Novost je ID. Buzz GTX s izlaznom snagom od 250 kW (340 KS). Novi model opremljen je električnim pogonskim motorom na prednjoj i stražnjoj osovini. Tako oni zajedno čine sustav pogona na sve kotače 4Motion. Za novu verziju Volkswagen je pripremio dvije verzije. Pored one sa standardnim međuosovinskim razmakom i novom baterijom od 79 kWh tu je i verzija s produženom međuosovinskom razmakom u kombinaciji s novom baterijom od 86 kWh. Oba su modela sposobna ubrzati iz mirovanja dobrzine od 100 km/h za oko 6,5 sekundi.

📷 Volkswagen
Volkswagen

S izlaznom snagom od 210 kW (286 KS) i maksimalnim okretnim momentom od 560 Nm, permanentno pobuđeni sinkroni motor (PSM) tipa APP550 osigurava snažan pogon na stražnjoj osovini. Prednji električni pogonski motor je asinkroni motor (ASM) s oznakom AKA150. Proizvodi maksimalnu izlaznu snagu od 80 kW (109 KS) i maksimalni okretni moment od 134 Nm. Maksimalna brzina dva GTX modela elektronički je ograničena na 160 km/h.

📷 Volkswagen
Volkswagen

Zahvaljujući novoj izvedbi pogona, povećana je i maksimalna težina prikolice koju mogu vuči. ID. Buzz GTX sa standardnim međuosovinskim razmakom ima maksimalnu težinu prikolice od 1800 kg, dok je maksimalna težina prikolice modela s dugim međuosovinskim razmakom 1600 kg. Time je maksimalna težina prikolice povećana za 800 odnosno 600 kg.

Dizajnerski dotjeran

GTX verzije donose vizualne dorade. Izmijenjen branik, crna rešetka za usis zraka saćastog dizajna, te novodizajnirana svjetla za dnevnu vožnju samo su neki od elemenata prepoznatljivosti. Tu su i Venlo 19-inčni alu kotači, a dvije verzije 21-inčnih naplataka dio su dodatne opreme. ID. Buzz GTX dolazi s IQ.LIGHT LED matrix glavnim svjetlima u serijskoj opremi. Cherry crvena boja moguća je samo za ID. Buzz GTX. Unutrašnjost donosi tamne nijanse boja koje naglašavaju sportski karakter. Sjedala su u specifičnom GTX dizajnu.

📷 Volkswagen
Volkswagen

GTX modeli donose značajne nadogradnje hardvera i softvera. Novo u vozilu su head-up zaslon (opcijski) i infotainment sustav sljedeće generacije (serijska oprema) s novom navigacijom izbornika i grafikom kao i bržom računalnom snagom. Dodirni zaslon sustava sada je veličine 12,9 inča umjesto 12 inča (dijagonala 33 cm umjesto 30 cm). Novost je i osvijetljena dodirna traka za upravljanje temperaturom i glasnoćom.

📷 Volkswagen
Volkswagen

Novom potporom za govorne naredbe IDA upravlja se govorom. IDA nudi odgovore na pitanja općeg znanja korištenjem internetske veze s bazama podataka kao što je Wikipedia. Po prvi put, potpora za govorne naredbe IDA također ima integrirani ChatGPT (AI/umjetna inteligencija). Nova ponuda sustava potpore za vozača uključuje unaprijeđeni Park Assist Plus s funkcijom parkiranja na daljinu putem smartphonea.

Lansiranje oba modela ID. Buzz GTX očekuju se u drugoj polovici godine. Pretprodaja u Hrvatskoj počinje na ljeto kad će biti poznate i cijene.