Lexusov LC 500 u coupé i kabriolet izvedbi dobivaju značajan facelift

Najavljena su poboljšanja za Lexusove top modele LC Coupé, lLC Convertible i LC Ultimate Edition za modelsku godinu 2024., koja uključuju promjene karoserije, kabine i digitalnih dodataka

Autonet.hr četvrtak, 13. travnja 2023. u 00:00

Opsežne revizije napravljene su na Lexusovim top modelima LC za modelsku godinu 2024. One poboljšavaju ambijent, udobnost i praktičnost u kabini te unaprjeđuju iskustvo vožnje i vizualnu prisutnost posebnog izdanja pod nazivom "Ultimate Edition", najavljeno je iz japanske kompanije.

Promjene su načinjene na svih pet varijanti modela LC, a to su: LC 500 Coupé i LC 500 Convertible, gdje oba modela pokreće 5,0-litreni V8 bez turba, Ultimate Edition Coupé i Convertible, oba pokretana V8 motorom, i LC 500h Coupé s 3,5-litrenim V6 hibridnim samopunjivim pogonskim sklopom.

Multimedija i povezivost

Novi LC dobiva novi multimedijski sustav koji ima veći zaslon, lakši za korištenje. Umjesto 10-inčnog zaslona prethodnog sustava, kojim se upravljalo preko dodirne podloge na središnjoj konzoli, sada je tu 12,3-inčni zaslon visoke rezolucije osjetljiv na dodir. Radi lakšeg korištenja, zaslon je postavljen nešto bliže vozaču.

Dodana je funkcionalnost prepoznavanja glasa, putem kojeg vozač ili suvozač mogu izrazom "Hej Lexus" poslati naredbe glasovnom asistentu, a on može odgovoriti na oko 100 različitih naredbi. Pametni telefoni integriraju se s multimedijskim sustavom putem Apple CarPlay sučelja bežičnom ili žičnom vezom te putem Android Auto sučelja žičnom vezom. Korištenjem aplikacije za pametni telefon Lexus Link vrata se mogu daljinski zaključati ili otključati te je moguće uključiti klima uređaj ili grijanje prije ulaska u automobil.

Dodatna funkcionalnost je navigacija temeljena na oblaku s informacijama o cestama i prometu u stvarnom vremenu. Stražnji prostor za pohranu unutar središnje konzole uključuje 12-voltnu utičnicu, USB C-priključak za punjenje i USB A-priključak za reprodukciju zvuka. Sada je tu i sustav s 13 zvučnika, marke Mark Levison Surround Sound.

Unutrašnjost i boje

Kabine izvedbi LC Cabrio i LC Coupé sada su dostupne s plavobijelom dvobojnom shemom boja te sportskom DK Rose shemom boja. Blue & White shema uključuje plave naglaske za upravljač, ručicu mjenjača, donju oblogu vrata i prednje pragove vrata. DK Rose uključuje kontrast tamno crne s istaknutim crvenim sjedalima, središnjom konzolom, pločom s instrumentima i donjom oblogom ručke u vratima.

Predstavljene su i druge izmjene detalja u kabini modela LC: armaturna ploča ispred suvozača, prethodno akrilna, sada odgovara oblogama ploče s instrumentima, postoje nove mogućnosti odabira materijala sjedala, a pragovi vrata u modelima Sport Package sada su izrađeni od karbona.

Uvedene su dvije nove boje karoserije za Coupé i Cabriolet izvedbe. Heat Blue Contrast Layering je čista plava s kontrastnim istaknutim dijelovima i sjenčanjem. Sonic Copper je kromatska boja s bogatom crvenkastom nijansom pod sunčevom svjetlošću, koja se produbljuje kako svjetlost slabi.

Svi modeli sada dolaze s tri nove inačice kovanih kotača: 20-inčni sa super sjajnim crnim metalik premazom, 21-inčni s 3D strojno obrađenom završnom obradom i 21-inčni s dvobojnom crnom i hiper-krom završnom obradom.

Sustav Lexus Safety System +

Za sve LC modele, dodatne mogućnosti dodane su Lexus Safety System + sustavu, koji pomaže u sprječavanju nesreća i povećava osviještenost vozača o situaciji.

Pre-Collision System (PCS), koji je prije detektirao vozila i pješake ispred automobila, sada uključuje i detekciju biciklista tijekom dana. Intersection Turning Assist pomaže vozaču sigurnije skrenuti ulijevo i udesno na raskrižjima. Emergency Steering Assist, kada je omogućen, automatski vrši male korekcije upravljača, kako bi se spriječilo nenamjerni izlazak iz prometne trake. Road Sign Assist funkcija može brzo postaviti brzinu vozila prema informacijama o ograničenju brzine. A dinamički radarski tempomat, koji regulira brzinu automobila u odnosu na vozilo ispred, sada uključuje i smanjenje brzine u zavoju za automatsko prilagođavanje brzine vozila prema radijusu zavoja.

Iskustvo vožnje

Promjene su napravljene na spiralnim oprugama ovjesa, podešavanju amortizera, elementu stražnjeg ovjesa, tvrdoći opruga stabilizatora, elementima učvršćenja ispod karoserije, pričvršćivanju stupa upravljača i prijenosnog sklopa upravljača te pričvršćivanju ležaja glavčine osovine i kotača. Prednji nosači motora također su revidirani i smanjen je vremenski razmak između kretanja karoserije vozila i pogonskog sklopa. Rezultat ovih postupnih poboljšanja je oštriji odziv upravljača i poboljšan osjećaj kontakta s podlogom.

Osim toga, elektronički sustav kočenja brake-by-wire i kontrola 10-stupanjskog automatskog mjenjača dodatno su podešene na novim modelima. Automatski mjenjač sada pruža bolje sportske karakteristike vožnje u načinima rada SPORT S i SPORT S+. Za vožnju stazom, Coupé i Cabrio s V8 pogonom sada nude način rada Expert koji isključuje kontrolu proklizavanja, dopuštajući vozačima driftanje.

Za poboljšanje performansi vožnje, litij-ionska baterija modela LC 500h Coupé za višestupanjski hibridni sustav sada ima ćelije većeg kapaciteta.

Ultimate Edition

Ultimate Edition modeli LC Coupé i LC Convertible s V8 pogonom odlikuju se ekskluzivnijim imidžom, naglašenih performansi i posebno podešenim motorom.

Velki novitet je prednji branik koji integrira stupnjevano oblikovane 'kanarde', aerodinamički uređaj viđen u zrakoplovstvu i automobilskim utrkama. Oni poboljšavaju upravljivost i stabilnost reguliranjem protoka zraka uz strane branika i smanjenjem uzgona na prednjem dijelu vozila. Druga jasnije vidljiva aerodinamička značajka je Coupéov crni karbonski stražnji spojler, koji također koristi aerodinamično iskustvo iz utrka zrakoplova.

Još jedan element koji ističe Ultimate Edition izvedbu, nalazi se ispod poklopca motora: motor je podesio Takumi majstor za glatkiji osjećaj rotacije, zvuk visoke kvalitete i poboljšanu reakciju na pritisak papučice gasa. Stražnji diferencijal također je podešen od strane Takumi majstora za brzi odziv na ubrzanje.

LC Ultimate Edition kreće u proizvodnju u rujnu, a svi ostali LC modeli u svibnju 2023. godine.