Opel Combo Life - Nacionalna statička prezentacija

Nakon Crosslanda X, Opel je za predstavnike domaćih medija organizirao još jednu ekskluzivnu pretpremijeru. Riječ je o novoj generaciji obiteljske izvedbe modela Combo, prostranog automobila bogatog opremom i dostupnog u izvedbama s pet ili sedam sjedala. Novi Combo u prodajne salone dolazi tijekom jeseni

Hrvoje Gattin petak, 8. lipnja 2018. u 00:00
📷  foto: autonet.hr, Opel Automobile GmbH
foto: autonet.hr, Opel Automobile GmbH

Proteklo je više od trideset godina od prvog predstavljanja opelovog modela Combo, tada isključivo kao lakog gospodarskog vozila. Današnja, peta generacija donosi svježinu u ponudu obiteljskih modela Opela te se odlikuje bogatom serijskom opremom te širokom paletom motora i mjenjača. U Opelu naglašavaju kako je Combo Life razvijen kao obiteljski automobil iz kojeg će, naknadno, biti napravljena i dostavna izvedba. Novi je Combo Life dostupan u dvije dužine karoserije pri čemu obje mogu biti ponuđene s pet ili sedam sjedala.

Ovo je treći automobil razvijen u suradnji s grupacijom PSA, naglašavaju u Opelu, koja već ima bogato iskustvo u tom segmentu. Štoviše, Peugeot i Citroën su vodeće marke među obiteljskim automobilima ove vrste što je novom Opelu postavilo najbolju moguću "odskočnu dasku". Također, nije tajna da svoju mehaničku osnovu novi Combo dijeli s modelima Peugeot Rifter i Citroën Berlingo. Cijene Comba Life bit će poznate tijekom ljeta, dok u prodaju na hrvatskom tržištu ovaj automobil kreće na jesen.

Zašto je Combo Life najbolji prijatelj obitelji?  

Premda je riječ o trendu koji je danas u automobilskoj industriji sveprisutan, gotovo se uvijek iznenadimo kada vidimo koliko opreme nude neki automobili u klasama kojima je do nedavno takva razina bila nezamisliva. Opel Combo Life, na prvom mjestu, stavlja značajan naglasak na sigurnost koja je ionako najbitnija stavka svakog obiteljskog automobila.

Ovisno o razini opreme i/ili odabranim nadoplatama, Combo Life tako nudi elemente kao što su prednja kamera Opel Eye (u serijskoj opremi), upozorenje na opasnost od frontalnog sudara s detekcijom pješaka, automatsko kočenje u slučaju opasnosti, upozorenje na umor vozača te upozorenje na napuštanje vozne trake. Nadalje, tu su i adaptabilni tempomat, panoramska stražnja kamera s pregledom u 180°, zaštita bočnih strana vozila pomoću senzora kao i napredni sustav pomoći pri parkiranju.

No, ovaj automobil je spreman i razmaziti svoje putnike toplinom uz grijana prednja sjedala, grijani obruč upravljača, grijano vjetrobransko staklo te dodatni grijač rashladne tekućine. Kako bi povezivost ostala na visini, tu su 8-inčni dodirni zaslon infotainment sustava koji nudi podršku za Android Auto i Apple Car Play, bežično punjenje pametnih uređaja kao i USB priključak te 230V utičnica. A, za one kojima niti to nije dovoljno naprednih tehnologija, Combo Life je moguće opremiti Head-up zaslonom, sustavom ulaska u vozilo bez ključa te električnom parkirnom kočnicom.

Prostrana unutrašnjost za sve želje i prohtjeve

Kako bi opravdao ulogu obiteljskog prijevoznika, opelov Combo Life se može pohvaliti i prostranom unutrašnjošću te karoserijom dostupnom u dvije dimenzije, dužine od 4,4 ili 4,75 m pri čemu obje izvedbe mogu biti opremljene i sa sedam sjedala. Prostrana unutrašnjost krije se iza činjenice da već i u kraćoj izvedbi Combo Life ima međuosovinski razmak dug 2,79 m, dok produžena izvedba nudi 298 cm.

Ovaj 1,8 m visoki automobil može biti opremljen i s dvojim kliznim vratima, no kraljevsku prostranost u ovom vozilu svakako donosi njegov prtljažnik: izvedba s pet sjedala nudi obujam između 597 i 2126 dm3, dok se raspon u verziji s duljom karoserijom kreće između 850 i 2693 dm3. Konačno, dulja izvedba uz preklapanje naslona sjedala suvozača nudi utovarni prostor dužine od čak 305 cm.

Govorimo li o prostranosti u unutrašnjosti Comba Life se krije i 28 raznih pretinaca za odlaganje čak i većih predmeta (u središnju konzolu, iza mjenjača stanu čak dvije 1l boce), a tu su i pretinci na središnjem krovnom segmentu kod izvedbe s panoramskim krovnim prozorom kao i stropno spremište u stražnjem dijelu vozila. KOnačno, vrijedno je spomenuti da u izvedbi koja umjesto stražnje klupe ima tri zasebna sjedala Combo Life donosi i tri ISOFIX priključka.

Motori, mjenjači i ostale tehničke sitnice

Kako bi priča o učinkovitosti bila zaokružena, pod prednjim poklopcem Comba Life nalaze se moderni i štedljivi pogonski strojevi. Dizelsku ponudu tako potpisuje 1,5-litreni pogonski stroj u izvedbama snage od 75, 100 i 130 KS. Ljubiteljima benzinskih motora na raspolaganju je 1,2-litreni turbo koji je moguće nabaviti u izvedbi sa 110 ili (od 2019.) 130 KS.

U ponudi je i nekoliko opcija prijenosa. Konkretnije, uz početne dvije izvedbe dizelskog motora isporučuje se ručni 5-stupanjski mjenjač, ručni 6-stupanjski dostupan je uz 130 KS snažni dizel i početni benzinski motor, dok je 8-stupanjski automatik (opremljen Quickshift tehnologijom) rezerviran za najsnažniji dizel ili benzinski motor jednake snage.

Konačno, Combo Life može biti opremljen i sustavom nadzora trakcije IntelliGrip, a kao opcija je dostupan i elektronički diferencijal koji prilagođava raspodjelu momenta između pogonskih kotača te uz automatski mjenjač prilagođava točke promjene stupnjeva prijenosa i odziv gasa. Zahvaljujući ovom sustavu zajamčeni su optimalan kontakt s podlogom i sigurno upravljanje bez obzira kreće li se Combo Life po blatu, pijesku, mokroj podlozi ili snijegu.

Pogledajte i izvještaj s međunarodne prezentacije Opela Grandland X Ultimate