Prvi Volkswagenov SUV coupé, Taigo, stiže krajem godine

Prvi SUV coupé marke Volkswagen na tržište stiže u segmentu malih automobila. Taigo je novi sportski crossover karoserije sa siluetom nalik coupéu. Zasnovan je na platformi MQB, a trebao bi biti cjenovno prihvatljiviji od nekih sličnih modela

Autonet.hr četvrtak, 29. srpnja 2021. u 00:00

Volkswagen proširuje već postojeću ponudu kompaktnih modela Polo i T-Cross, koji se temelje na modularnoj poprečnoj platformi (MQB) i odlikuju pogonom na prednje kotače, trećom karoserijskom varijantom, koja je do sada bila gotovo isključivo rezervirana za više cjenovne kategorije vozila. Naziv novog modela je Taigo, a prvi je to Volkswagenov SUV coupé smješten u segmentu A0, a odlikuje se crossover stilom karoserije, povišenim položajem sjedenja, dok mu je stražnji dio izveden poput coupéa.

Iako je smješten u “malenom” segmentu, novi SUV coupé Taigo dugačak je gotovo 4,26 metara. Karakteriziraju ga moderne tehnologije, kao što su sva LED svjetla u serijskoj opremi, potpuno digitalni cockpit i infotainment sustavi najnovije generacije (MIB3). Izvana gledajući, dizajn modela Taigo ističe siluetu nalik coupéu sa C stupom koji je snažno nagnut prema naprijed.

Taj dizajnerski element crpi nadahnuće iz SUV coupéa iz viših klasa vozila. Dodatno, tu su oštre bočne linije, veliki kotači i uzdignuti blatobrani istaknuti kontrastnim bojama koji daju dodatan stil i sportski karakter. Led trake sprijeda i straga vuku poveznicu i s novom generacijom električnih modela iz VW-ove obitelji ID, te modelima Golf, Arteon, Tiguan i Polo.

Prevjes na stražnjem dijelu vozila namjerno je produžen kako bi se dodatno istaknula funkcionalnost vozila, poručili su iz Volkswagena. Ta je odluka omogućila i da kapacitet prtljažnika iznosi čak 438 litara (slično kao kod modela T-Cross).

Tri linije opreme

Life, Style i R-Line nazivi su paketa opreme novog Taiga. LED glavna svjetla i „Digital Cockpit“, u modelu Taigo dio su serijske opreme. Kod novog crossover modela konfigurator za hrvatsko tržište započinje verzijom Life, a zatim, uz podjelu u obliku slova Y, na varijante Style i R-Line. Sve tri linije opreme mogu se upotpuniti ili individualizirati dodatnim paketima opreme ili zasebno dostupne dodatne opreme.

Među opcije se, između ostalog, ubrajaju i panoramski podizni i pomični krov, „Digital Cockpit Pro“ s 10,25″ zaslonom, presvlake sjedala ArtVelours, upravljanje glasovnim naredbama, dizajn paket „Black Style“ za „R-Line“ i sound sustav snage 300 W sa šest zvučnika.

Novi Taigo bit će dostupan i u osam boja – dvjema uni bojama, pet metalik boja i jednom bojom s bisernim efektom. Sve vanjske boje vozila, uz iznimku „Deep crne“, moći će se uz „Roof Pack“ opcijski kombinirati s krovom izvedenim u kontrastnoj crnoj boji. Veličina naplataka ovisi o odabranoj liniji opreme te se kreće u rasponu između 16″ i 18″.

Tri TSI motora

Volkswagen će na tržište lasnirati model Taigo, opremljen pogonom na prednje kotače, s učinkovitim benzinskim TSI motorima. Njihova snaga iznosi 70 kW (95 KS), 81 kW (110 KS) i 110 kW (150 KS). Najveća brzina uz te pogonske varijante iznosi 183 km/h, 191 km/h i 212 km/h. Promjena stupnjeva prijenosa provodi se, ovisno o motoru, pomoću 5 ili 6-stupanjskog ručnog mjenjača ili pak 7-stupanjskog automatiziranog mjenjača s dvije spojke (DSG).

Taigo u Hrvatsku stiže krajem godine, i to s tri spomenute dostupne linije opreme i u tri navedene pogonske izvedbe.