Toyota Yaris u Europi sada s još snažnijim i efikasnijim hibridnim pogonom

Uz postojeći pogonski sklop Hybrid 115, popularni gradski automobil dobio je i snažniji, agilniji pogon Hybrid 130, koji je već dostupan kupcima u Europi

Autonet.hr ponedjeljak, 19. veljače 2024. u 12:44

U Toyoti vlada poznati japanski koncept razmišljanja "kaizen", koji u slobodnom prijevodu znači "dobro je, ali uvijek može bolje". U skladu s njime i filozofijom konstantnog unaprjeđenja nastala je i nova serija Toyote Yaris, popularnog gradskog kompakta iz B-segmenta. Ovoga puta poboljšanje je stiglo u domeni hibridnih pogonskih sklopova, pa model lansiran 2020. godine kupcima sada na izbor nudi još jednu hibridnu opciju, snažniju i agilniju od postojeće.

Hybrid 130

Uz sadašnji pogonski sustav Hybrid 115, novi Yaris donosi i Hybrid 130, predstavnika pete generacije Toyotinih poznatih hibridnih pogona. Osnovna prednost novog motora s baterijom i elektromotorom u većoj je poletnosti, tj. živahnijem ubrzanju, koje se posebno cijeni u gradskoj vožnji. I dalje je tu 1,5-litreni benzinac, kao i električni motor-generator snage 62 kW (83 KS). Uz novi sklop stižu i softverske i hardverske nadogradnje kontrolnog računala, pa je i ukupna snaga pogonske jedinice povećana za 12% i iznosi, kako joj i ime kaže, 130 konjskih snaga. Za čak 30% povećan je okretni moment, koji sada iznosi 185 Nm.

Time se ubrzanje ovog kompakta od 0 do 100 km/h spušta na 9,2 sekunde, a potrošnja goriva na 3,9-4,3 litre na 100 km. Softverske nadogradnje i pametni sustav predviđanja prometne situacije upravljaju punjenjem baterije, pa će ona u svakom trenutku biti optimizirana za aktualne uvjete, povećavajući efikasnost potrošnje goriva (tj. maksimizirajući električni način vožnje) u ovisnosti o nagibu ceste, gužvama, odabranoj ruti i slično.

U ovisnosti o paketu opreme, i u unutrašnjosti će vozači osjetiti promjenu. Novi model donosi instrumentni zaslon dijagonale 7" ili 12,3". Veća inačica nudi i dodatne opcije personalizacije, odnosno odabir između 12 ponuđenih vizualnih prikaza ključnih informacija. Manji zaslon nudit će devet opcija uz dodatne mogućnosti odabira stila prikaza.

Središnji zaslon od 10,5" služi za kontrolu većine funkcija, tu je i glasovno upravljanje, kao i podrška za bežične sustave Apple CarPlay i Android Auto, što je već gotovo pa standard u svim novim modelima. Yaris sada donosi i pametni digitalni ključ (Smart Digital Key), pa će ga biti moguće i otključavati mobitelom. Aplikacija MyT nudi povezivanje do 5 uređaja.

Izvana se Hybrid 130 izdvaja dvobojnom karoserijom, s crnim krovom i opcionalnim crnim 17-inčnim naplacima od lake legure (ili 18" u izvedbi GR Sport). Sportska inačica uključuje i pretežno kožni interijer.

Novi Yaris Hybrid 130 dostupan je u izvedbama Yaris Premiere Edition i GR Sport, koje se za europsko tržište i proizvode u Europi.