Započinje mapiranje Zagreba za projekt robotaksija

Project 3 Mobility objavio je da započinje s prikupljanjem prometnih podataka u Zagrebu. To je prva faza testiranja sustava autonomne vožnje, sada najavljenoga za 2026. godinu

Autonet.hr ponedjeljak, 11. ožujka 2024. u 10:06

Ugledate li na zagrebačkim ulicama prerađene automobile s fotografskom i sličnom opremom na krovu, bit će to vjerojatno testna vozila tvrtke Project 3 Mobility, koja razvija svoj ekosustav urbane mobilnosti (kolokvijalno poznat kao "Rimčevi robotaksiji"). Ova kompanija od danas pokreće prvu u nizu faza testiranja sustava autonomne vožnje u Gradu Zagrebu.

Prva aktivnost u toj fazi je, kako se već spominjalo, prikupljanje prometnih podataka, odnosno mapiranje ulica glavnog hrvatskog grada. Za tu svrhu koristit će se standardna komercijalna vozila opremljena naprednom tehnologijom potrebnom za mapiranje prometnica, koje vidimo na priloženim fotografijama. Prometni podaci poput širine prometnih traka, kolnika, prometnih znakova i drugih oznaka nužni su za validaciju sustava autonomne vožnje i kalibraciju senzora na prometno okruženje u Zagrebu.

Testna vozila na ulicama

Project 3 Mobility će u nadolazećim mjesecima provesti brojne aktivnosti i faze testiranja buduće usluge. Kroz te faze koristit će se različita testna vozila koja neće izgledati kao finalno vozilo koje P3 razvija. Za prikupljanje podataka koristit će se vozila opremljena naprednim senzorima i tehnologijom kompanije Mobileye, partnera Project 3 Mobilityja i globalnog lidera u rješenjima za autonomnu vožnju. U fazi prikupljanja podataka vozilima će upravljati kvalificirani testni vozači.

"U P3 smo potpuno fokusirani na pokretanje usluge urbane mobilnosti koju razvijamo i to u Zagrebu kao prvom gradu. Kako bismo to ostvarili, u iduće dvije godine provest ćemo različita testiranja tehnologije i naše buduće usluge na zagrebačkim cestama, uvijek na vrlo siguran i kontroliran način. To je kompleksan i zahtjevan proces koji se sastoji od više faza. Prikupljanje podataka i mapiranje ulica je samo jedna od njih. Sve te aktivnosti su uobičajene i potrebne kako bi naša usluga urbane mobilnosti bila sigurna za buduće korisnike i sve građane. U ovoj fazi testiranja vozila neće prometovati autonomno niti je to njihov cilj. Vozila su namijenjena isključivo za prikupljanje podataka o prometnom okruženju i infrastrukturi, uz poštivanje najviših standarda zaštite privatnosti sudionika u prometu", izjavio je Marko Pejković, glavni izvršni direktor Project 3 Mobilityja.

Uskoro i test autonomne vožnje

Vozila će prometovati zagrebačkim ulicama po unaprijed definiranim zonama. Prve aktivnosti započet će na području Novog Zagreba. Nakon što vozila prijeđu prvu definiranu zonu, prelaze na iduću, sve dok se ne obrade prometnice u svim definiranim zonama. Odabrano područje pokriva cijeli Zagreb – od Podsljemena do Novog Zagreba, od Podsuseda – Vrapča do Dubrave.

Nakon toga, Project 3 Mobility pokrenut će još jednu aktivnost u ovoj fazi testiranja tehnologije autonomne vožnje. Za to će se koristiti drugačija testna vozila od onih za mapiranje te će i njima upravljati vozači, a cilj je demonstracija i testiranje sustava autonomne vožnje na ulicama. Project 3 Mobility posebno će najaviti tu aktivnost u narednim mjesecima.