Audi A3: osvježenje dizajna, digitalnih funkcija i svjetlosnog potpisa

Redizajn Audija A3 donosi izraženiji sportski karakter, mogućnost odabira svjetlosnog potpisa svjetala za dnevnu vožnju, proširenu standardnu oprema i nove materijale

Autonet.hr utorak, 12. ožujka 2024. u 15:00

Marka iz Ingolstadta predstavila je opširno unapređenje svojeg uspješnog premium kompakta. Audi A3 od sada je još izraženijeg sportskog karaktera, komforniji i digitalno povezaniji nego ikad prije zahvaljujući progresivnijem dizajnu, znatno proširenoj serijskoj opremi i novim materijalima. Aplikacije koje se mogu upotrebljavati izravno na zaslonu vozila, svjetlosni potpis svjetala za dnevnu vožnju te mogućnost odabira i dodavanja funkcija na zahtjev (usluga uskoro dostupna i za hrvatsko tržište) novom modelu pružaju visoku razinu prilagodljivosti. 

Početak prodaje redizajniranih A3 Sportback i A3 Limousine modela u Hrvatskoj najavljen je za 14. ožujka, a proširenje ponude dostupnih motora planirano je za svibanj.

Sportski eksterijer

Karakter modela A3 Sportback i A3 Limousine nakon facelifta opisuju kao "dinamičniji – progresivniji – emocionalniji". Šesterokutna prednja maska bez okvira ima novu strukturu i zamjetno je ravnija i šira. Uz velike uglaste otvore za zrak ona dominira prednjom stranom i jasno simbolizira sportski karakter kompaktnog modela. Upečatljivi prednji spojler povezan je s dva otvora za zrak i stvara dojam da je Audi A3 niži nego što doista jest. Isto vrijedi za stražnji dio, koji ima savršen sportski karakter s novim branikom i upečatljivim difuzorom.

Svjetlosni potpis

Prvi put u modelima serije A3 moguć je odabir različitih digitalnih svjetlosnih potpisa svjetala za dnevnu vožnju. "To kupcima daje veću mogućnost individualizacije. Mogu promijeniti izgled svog modela kada to požele. Potpisi na razne načine predstavljaju samopouzdanje i agilnost" kaže Cesar Muntada, voditelj Odjela za osvjetljenje tvrtke AUDI AG. Funkciju omogućavaju Matrix LED prednja svjetla, koja tvore digitalna svjetla za dnevnu vožnju pomoću 24 pikselirana elementa u tri reda.

Upečatljiviji interijer

I u kabini novoga Audija A3 uvedene su brojne inovacije – od dizajna ručice mjenjača i dekorativnih umetaka od tkanine do novog osvjetljenja interijera. Serijska oprema značajno je proširena, pa uz višenamjenski kožni upravljač sadrži i automatski klima uređaj s 3 zone, paket ambijentalnog osvjetljenja i novi središnji naslon za ruke.

Standardno osvjetljenje interijera naglašava vrata i prostor za noge. Konturno osvjetljenje proteže se oko središnje konzole, a standardni držači za napitke osvijetljeni su. Jedan novi element dizajna je pozadinsko osvjetljenje unutrašnjosti prednjih vrata. Putem infotainment sustava je moguć odabir 30 različitih boja osvjetljenja, što omogućuje visoku razinu prilagodljivosti. Veliki zvučnici novog Sonos Premium Sound sistema nalaze se na donjem dijelu vrata i stvaraju obuhvatan osjećaj slušanja 3D zvukom.

Aplikacije i funkcije na pretplatu

Novi A3 digitalan je i povezan, pa sada serijska oprema sadrži digitalni radio DAB+ i 10,1-inčni zaslon osjetljiv na dodir zajedno s Audi virtualnim kokpitom i Audi phone box-om light. Osim dva USB-C utora za punjenje u središnjoj konzoli sprijeda standardna su i dva dodatna utora straga.

Opcijske značajke uključuju MMI navigaciju plus i pro zajedno s potpunim portfeljem povezivosti i pristupom trgovini za aplikacije. To omogućava vozaču upotrebu široke palete aplikacija putem zaslona vozila.

Opcija funkcija na zahtjev (uskoro dostupno i za hrvatsko tržište) osigurava visoku razinu fleksibilnosti. Do pet individualnih infotainment i komfornih funkcija može se dodati online putem myAudi aplikacije, čak i nakon kupnje vozila. Uz MMI plus i pro uključujući usluge Audi connect moguće je dodati i potporu za automatsku regulaciju razmaka te potporu za duga svjetla. Sve se funkcije mogu nabaviti na jedan mjesec, šest mjeseci, jednu godinu, tri godine ili za stalno ovisno o pojedinačnim potrebama kupca. Ako, primjerice, planirate otići svojim modelom A3 na dugi odmor, navigacija i potpora za automatsku regulaciju razmaka korisni su dodaci za opuštenu vožnju dugim dionicama autoputa i precizno vođenje kroz nepoznata područja.

Pametni sustavi pomoći

Audi pre sense sprijeda te upozorenje kod izlaska iz prometnog traka s upozorenjem kod izlaska iz vozila i asistentom kod bočnog prometa straga pomažu pri sprječavanju sudara s drugim sudionicima u prometu. Adaptive Cruise Control održava razmak od vozila ispred, nudi mogućnost podešavanja udaljenosti i     dinamičnosti vožnje te je upotpunjen asistentom promjene vozne trake koji povećava komfor u vožnji. Sustav upravlja ubrzanjem, kočenjem i upravljanjem pri brzinama do 210 km/h te pomaže s promjenom voznog traka pri brzinama iznad 90 km/h na autocesti.

U gradskom prometu paket pomoći pri parkiranju i vožnji plus pomaže vozaču pri ulasku u parkirna mjesta i izlasku iz parkirnih mjesta. Side assist s upozorenjem pri izlasku iz vozila i pomoć pri poprečnom prometu straga upotrebljavaju stražnje radare kako bi nadzirali promet iza i pokraj vozila.

Motori

U Europi će modeli A3 prvotno biti dostupni s dvije verzije motora/prijenosa. 35 TFSI s benzinskim motorom od 1,5 l proizvodi snagu 110 kW (150 KS) i od izlaska na tržište u ponudi je u verziji automatika sa S tronicom sa sedam brzina i tehnologijom mild hybrid. Kasnije će također biti dostupan s ručnim mjenjačem sa šest brzina. 35 TDI je dizelski model sa  110 kW (150 KS) i S tronicom sa sedam brzina. Dodatne benzinske i dizelske verzije modela A3 Sportback i A3 Limousine izaći će u drugom kvartalu. Plug-in hybrid model bit će dodan liniji krajem godine. Svi modeli A3 proizvodit će se u tvornici marke Audi u Ingolstadtu.