BMW-ov atraktivni koncept Skytop, luksuzni kabriolet dvosjed s V8 motorom

Dizajnom je novi koncept bavarskog proizvođača posveta legendarnim modelima BMW Z8 i 503, a bit će opremljen najsnažnijim V8 motorom koji ta tvrtka trenutačno ima u ponudi

Autonet.hr ponedjeljak, 27. svibnja 2024. u 20:39

BMW Grupa predstavila je svoj novi koncept, primarno namijenjen prikazivanju na izložbama, ali i nagovještavanju onoga kako bi budućnost elegantnih luksuznih modela mogla izgledati. Njegov je puni naziv BMW Concept Skytop, prikazan je tek u obliku dizajnerske studije, a izrađen je u jednom primjerku. Kako je na prvi pogled jasno, radi se o kabrioletu koji pomalo podsjeća na modele BMW Z8 i 503, no u vrlo modernom ruhu, elegantnih linija i čistog dizajna.

Ovaj jedinstveni i egzotični model trebao bi spojiti iznimnu dinamiku vožnje i eleganciju najviše razine, baš kao i automobili čije korijene vuče. Za karakteristični izgled zaslužna su istaknuta "ramena", dizajn vrata bez vidljivih ručica, zamijenjenih malenim krilcima za otvaranje, a potom i integrirani spojler koji daje zanimljiv oblik stražnjem kraju. Nije za zanemariti i dugi prednji dio, poznatog BMW-ovog oblika koji podsjeća na morskog psa, sada s novom, rasvijetljenom prednjom rešetkom, odnosno "bubrezima".

Kabinu okružuju A i B stupovi pod oštrim uglovima, koji su spojeni dvodijelnim krovom (koji se sprema u prtljažnik). Tu je i stražnje staklo, koje se može spustiti, kako bi vozač i suvozač imali dodatni osjećaj vjetra u kosi. Interijer je presvučen kožom, s detaljima obogaćenima kromom i kristalima. Iz BMW-a kažu da je ovaj koncept zamišljen s V8 motorom, posuđenim iz modela Z8, dakle s najsnažnijim pogonom tog tipa koji njihova kompanija izrađuje.

Adrian van Hooydonk, prvi čovjek dizajna BMW Grupe, smatra da za ovakav automobil postoji tržište te da u kompaniji razmatraju da ga razviju do proizvodne verzije. U tom bi slučaju izradili te 20 do 25 primjeraka u ograničenoj seriji i namijenili ih kolekcionarima, koji si mogu priuštiti tako nešto. Cijenu nije spominjao.

No, čak i ako koncept Skytop u prodaju nikad neće stići, ali njegove dizajnerske odlike mogle bi poslužiti kao vodilja za buduće luksuzne modele BMW-a u narednim godinama.