Citroën C3 – nakon električne i klasična verzija, po cijeni od 14.990 €

Nakon što je predstavio potpuno novi električni C3, Citroën u istom tijelu sada lansira i novu generaciju istog modela s klasičnim te hibridnim pogonima

Autonet.hr četvrtak, 11. travnja 2024. u 05:45

Citroën je nedavno predstavio svoj novi potpuno električni ë-C3, pa nakon toga objavio i njegovu relativno nisku cijenu od 25.900 eura. Ovoga tjedna, pak, sličan potez povlače i u segmentu klasičnih automobila B-segmenta, predstavljajući C3 s benzinskim i hibridnim pogonima, a početna cijena i ovoga puta je prilično zanimljiva – iznosi 14.990 eura.

Benzinac ili hibrid

Ovaj hatchback izgledom je gotovo jednak električnoj varijanti, što znači da značajno odudara od svojeg izravnog prethodnika. Pod haubom, pak, velika je razlika – u ponudi će biti osnovna izvedba s 1,2-litrenim turbo benzinskim motorom s tri cilindra, snage 100 KS, uparen sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Prvi primjerci tog modela zakazani su za ljeto, a knjiga narudžbi otvorena je već sada.

Kako danas predstavljanje klasičnih automobila teško može proći bez barem jedne elektrificirane verzije, tako je Citroën uz benzinski C3 pripremio i izvedbu Hybrid 100. Taj je zahvat hibridizacije izveden zahvaljujući njihovoj platformi SmartCar, modularnoj i svestranoj te prilagodljivoj različitim vrstama pogona.

Hybrid 100 nudi 48-voltnu tehnologiju, a prema tvrdnjama francuske kompanije vozačima će omogućavati vožnju na struju u gradskom režimu i do 50% vremena, bez potrebe za nadopunjavanjem na utičnici. U pogonskom sklopu kombinirani su spomenuti benzinac od 100 KS, elektromotor (ili kako ga nazivaju ë-Motor) snage 21 kW (28 KS), uz 6-stupanjski automatski ë-DCS6 mjenjač s dvostrukom spojkom. Isporuke hibridnog C3 započet će nešto kasnije ove godine, a do tada ćemo vjerojatno doznati i njegovu cijenu.