Citroën C4 i C4 X dobili 48-voltne hibridne opcije pogona

Francuska marka svojim uzdanicama u C-segmentu dodaje ono što je C5 Aircross dobio krajem prošle godine – blagi hibridni pogonski sklop sa 136 konjskih snaga te manjom potrošnjom goriva

Autonet.hr četvrtak, 22. veljače 2024. u 11:26

Uz postojeće benzinske i dizelske motore, Citroën će u ponudu svojih modela C4 i C4 X od ovoga proljeća dodati i blagu hibridnu pogonsku opciju. Riječ je o sklopu Hybrid 136, od kraja prošle godine prisutnome i u modelu C5 Aircross, koji se odlikuje štednjom goriva uz jednostavnost korištenja bez potrebe za priključivanjem na struju.

Litra uštede na 100 km

Blagi 48-voltni sustav hibridnog pogona nadopunjava se u vožnji te iskorištava najbolje od benzinskog i električnog pogona. Ugrađeni benzinski trocilindraš spojen je s dvostrukom spojkom i automatskim elektrificiranim mjenjačem ë-DCS6, kao i elektromotorom ë-Motor snage 28 KS. Ukupna snaga takvog sklopa je 136 KS, a nudi 20%-tno smanjenje potrošnje goriva te emisija ugljikovog dioksida u usporedbi s postojećom, isključivo benzinskom, opcijom. Potrošnja je, gledano apsolutno, za jednu litru na 100 kilometara niža nego kod benzisnkog motora PureTech 130 EAT8.

Novi modeli Citroën C4 i C4 X Hybrid 136 vozaču omogućavaju vožnju isključivo na struju u uvjetima gradske vožnje, na blagim cestama ili tijekom manevriranja na parkingu i slično. Proizvođač tvrdi da je hibridni sklop sposoban oko 50% takvih vožnji odraditi isključivo korištenjem elektropogona.

Citroën C4 X
Citroën C4 X

Benzinski motor 1.2 PureTech nove je generacije, stvoren upravo s "hibridizacijom" na umu, donosi turbopunjač varijabilne geometrije, kao i lanac umjesto zupčastog remena. S njime je spojen sinkroni elektromotor s trajnim magnetima, povezan remenom s pokretačem termalnog motora - pa je "suradnja" dvaju pogonskih jedinica glatka i responzivna. Baterija kapaciteta 432 Wh ugrađena je ispod prednjeg lijevog sjedala, pa ne zauzima prostor u prtljažniku.

Hibridni pogonski sklop
Hibridni pogonski sklop

Citroën C4 i C4 X lansirani su u Europi 2021. i 2023. godine. Do sada su prodani u 58.740, odnosno 11.350 primjeraka, od čega 25%, odnosno 35% čine isključivo električni modeli. Sada će ponuda biti nadopunjena novim hibridnim varijantama. Uz njih, proizvođač širi svoju ponudu elektrificiranih vozila u Europi te ubrzava najavljenu potpunu elektrifikaciju.

C4 Hybrid 136 već sada se može naručiti po početnoj cijeni od 33.200 €, a C4 X Hybrid 136 košta početnih 33.900 €. Prve isporuke najavljene su za proljeće ove godine.