Mercedes-AMG PureSpeed: za 250 najvjernijih obožavatelja trokrake zvijezde

Uoči utrke Formule 1 za Veliku nagradu Monaca Mercedes-Benz je predstavio prvi model iz svoje najekskluzivnije serije Mythos, inspiriran trkaćim automobilima i namijenjen najodanijim poklonicima

Autonet.hr subota, 25. svibnja 2024. u 15:14

Mercedes-Benz je ovoga tjedna u Monacu, uoči održavanja utrke Formule 1 na tamošnjoj legendarnoj gradskoj stazi, predstavio novi koncept hiperautomobila radikalnog dizajna, kao posvetu svojoj trkaćoj prošlosti. Njegovo je ime Mercedes‑AMG PureSpeed, prvi je predstavnik serije Mythos, koja će nuditi samo najekskluzivnije i najluksuznije primjerke, a kao takvoga predstavili su ga aktualni vozači F1 tima Mercedes-AMG Petronas, Lewis Hamilton i George Russell.

PureSpeed je prvi takav automobil u ponudi Mercedesa, a donosi vrlo radikalan dizajn otvorenog krova, bez vjetrobrana, samo sa strukturalnom zaštitom iznad kokpita, nalik rješenju Halo iz Formule 1. Naravno, riječ je o dvosjedu punome moderne tehnologije te naprednih performansi, sve inspirirano trkaćim automobilima iz Mercedesove bogate sportske povijesti, ali i sadašnjosti. Donekle je na njegov razvoj utjecao i projekt hiperautomobila Mercedes-AMG ONE, što je posebno očito u primjeni vidljivih ugljikovih vlakana na određenim područjima karoserije i vrlo aerodinamičnim linijama.

Osim toga, kombinacija boja kod ovog modela isključivo je crveno-siva, čime se odaje počast i utrkama u Le Mansu te na stazi Targa Florio na Siciliji, gdje su nastupali Mercedesi tih boja. Iako iz Mercedesa ne otkrivaju što se nalazi pod haubom, nagađa se da bi to mogao biti 4-litreni V8 motor, možda i obogaćen hibridnim sustavom. Isto tako nisu otkrili ni cijenu, a možda je i bolje tako, da se prosječnom čitatelju ne zavrti u glavi.

Mercedes‑AMG PureSpeed bit će proizveden u samo 250 primjeraka, koji će se prodavati isključivo najvjernijim obožavateljima, kolekcionarima i entuzijastima.