Novi Audi A3 allstreet u Hrvatskoj po cijeni od 35.766 eura

Audi A3 allstreet kao crossover iz obitelji A3 donosi offroad izgled, veći razmak od tla od modela A3 Sportback i povišeni položaj sjedenja, a k tome je i opremljen naprednim digitalnim sustavima

Autonet.hr četvrtak, 25. travnja 2024. u 13:04

Audi A3 allstreet, osebujni crossover iz obitelji A3, karakteriziraju prije svega offroad izgled, tri centimetra veći razmak od tla od modela A3 Sportback, kao i povišeni položaj sjedenja. Kao takav, pruža iskustvo vožnje slično SUV-u u kombinaciji s funkcionalnošću gradskog automobila. Zahvaljujući integraciji aplikacija u infotainment sustav i opsežnom rasponu usluga povezivanja, A3 allstreet je također i digitalno povezan u skladu s modernim trendovima.

Audi A3 allstreet od danas je u ponudi i za hrvatsko tržište i to s početnom cijenom od 35.766 eura za 35 TFSI motor od 150ks s automatskim mjenjačem, a prva vozila u salonima očekuju se na ljeto.

"Na prvi se pogled Audi A3 allstreet ističe između ostalih članova A3 obitelji", kaže Stephan Fahr-Becker, voditelj tima za vanjski dizajn društva AUDI AG. "Kao crossover u premium kompaktnoj klasi, ističe se potpuno jedinstvenim izgledom. Cilj je bio upotrijebiti specifične elemente dizajna kako bi se još više istaknuo veći razmak vozila od tla."

Offroad karakter

Zadani je cilj u Audiju postignut, između ostalog, vertikalnim isticanjem mat crne Singleframe rešetke. Velika osmerokutna rešetka hladnjaka saćaste strukture nalazi se povišenije nego na modelu A3 Sportback, približavajući crossover modelima Q. Jedinstvena za allstreet model su i tri utora sprijeda i straga, koji dodatno naglašavaju offroad karakter.

Sprijeda su rubovi integrirani u karakteristični rub spojlera, koji podsjeća na zaštitu podvozja, a straga u difuzor kao dio robusno dizajniranog stražnjeg branika. Stražnji kraj također odražava dizajn trapezoidnih otvora za usis zraka.

Serijski uzdužni krovni nosači dodatno ističu liniju krova, a široki blatobrani istovremeno vizualno skraćuju prevjese. To modelu A3 allstreet pruža sportski, robustan izgled. Serijski je opremljen 17“ kotačima čime su za jedan col veći od onih u modelu A3 Sportback. Opcijski su dostupni i kotači promjera 18“ i 19“.

4 različita potpisa dnevnih svjetala

Svojim klinastim, ravnim oblikom i širokom svjetlosnom grafikom, prednja svjetla naglašavaju sportski karakter modela A3 allstreet. Po prvi put u modelu serije A3, sada je u MMI-ju moguće odabrati i prebacivati između četiri različita digitalna potpisa dnevnih svjetala. Na LED i matrix LED glavnim svjetlima, 24 pikselna elementa u tri reda na gornjem rubu kućišta čine digitalna svjetla za dnevnu vožnju.

Tri centimetra dalje od tla

Ovjes modela A3 allstreet je 15 mm viši od serijskog ovjesa u modelu A3 Sportback. Uz veći promjer kotača nego na A3 Sportback modelu to rezultira 30 mm većim razmakom od tla. Kao i kod modela A3 Sportback, prtljažnik je kapaciteta 380 litara odnosno 1.200 litara s preklopljenim stražnjim sjedalima. Opcijska oprema uključuje električni upravljan poklopac prtljažnika, kuku za vuču s mogućnošću skidanja te paket pretinaca za odlaganje. Potonji nudi mogućnost pohranjivanja manjih predmeta u mreže pričvršćene na naslone prednjih sjedala ili u pretinac na vozačevoj strani. Veće komade prtljage na mjestu drži mreža u prtljažniku.

Zbog višeg težišta, A3 allstreet ima posebno podešen ovjes. Prednja osovina koristi McPherson dizajn dok stražnja ima multilink ovjes s odvojenim oprugama/amortizerima. Njegov dizajn omogućava odvojeno rukovanje uzdužnim i bočnim silama, osiguravajući visoku stabilnost i udobnost tijekom vožnje. Aluminijski zakretni ležajevi smanjuju neovješenu masu, pridonoseći optimalnom rukovanju i karakteristikama upravljanja. Dodatno, elektromehanički upravljač uz pomoć serva prilagođava se brzini kojom vozilo vozi.

Integracija aplikacija

Model A3 allstreet je digitalan i povezan zahvaljujući brojnim uslugama povezivanja i trgovini za aplikacije Audi Application Store. Uz DAB+ digitalni radio, dodirni zaslon, Audi virtualni kokpit i bežični punjač za smartphone dio su serijske opreme. Serijski uz dva prednja USB-C priključka za punjenje u središnjoj konzoli dolaze i dva dodatna priključka straga.

MMI navigacijski sustav plus, zajedno s kompletnim portfeljem za povezivanje i pristupom Audi Application Store, dostupan je kao opcija. Navigacijski sustav prikazuje satelitske slike visoke rezolucije s Google Eartha ili detaljne 3D modele mnogih velikih europskih gradova. Za izračun ruta koriste se podaci o prometu u stvarnom vremenu iz aplikacije HERE.

Audi Application Store također je integriran u infotainment sustav, što omogućuje korištenje mnogih aplikacija izravno na zaslonu vozila. Zahvaljujući ugrađenoj trgovini kupci mogu izravno i intuitivno pristupiti popularnim aplikacijama trećih strana putem MMI zaslona osjetljivog na dodir preko podatkovne veze u vozilu. Odabrane su aplikacije instalirane u infotainment sustavu vozila, bez potrebe za korištenjem pametnog telefona korisnika. Korisnici također mogu upravljati svojim aplikacijama putem govornih naredbi.

Sigurnost

Što se tiče sigurnosti, ovaj model nudi Audi pre sense sprijeda, potporu za izbjegavanje sudara i potpora pri skretanju te sustav upozorenja o napuštanju voznog traka pomažu kod izbjegavanja sudara s ostalim sudionicima u prometu. Sustav upravlja ubrzavanjem, kočenjem i upravljanjem pri brzinama do 210 km/h te također pomaže s promjenama voznog traka pri brzinama većim od 90 km/h na autocesti.

Aktiviran putem MMI-ja, sustav koristi podatke stražnjeg radara za prikaz bijelih strelica u digitalnom kokpitu i opcijskom head-up zaslonu kako bi pokazao je li i u kojem smjeru moguće sigurno promijeniti vozni trak.

Motori

U Europi je model A3 allstreet prvo uveden s dvije verzije motora/mjenjača. 35 TFSI s motorom od 1,5 litara snage 110 kW (150 KS) koji je dostupan s automatskim S tronic mjenjačem sa 7 stupnjeva prijenosa i mild hibridnom tehnologijom. Dizelski motor 35 TDI također ima 7-stupanjski S tronic mjenjač.

Model A3 allstreet silazi s proizvodne linije Audi pogona u Ingolstadtu. U Hrvatskoj se početna cijena kreće od 35.766,23 eura za 35 TFSI motor sa 110 kW (150 KS) i S tronic mjenjačem, a dostupan je i dizelski motor 35 TDI snage 150ks, također sa S tronic mjenjačem.