Ulovljen nasljednik Ferrarija 812 Superfast

Ferrarijev 812 Superfast na tržištu je već sedam godina, što znači da je vrijeme za njegovu zamjenu. Iako su dostupni podaci prilično oskudni, špijunske fotografije otkrivaju nekoliko zanimljivosti.

Autonet.hr petak, 22. ožujka 2024. u 07:30

Ferrari 812 Superfast predvodi Ferrarijevu ponudu modela s motorom smještenim sprijeda. Budući da je u prodaji od 2017. godine, vrijeme je za zamjenu, koju su vrijedni špijuni uhvatili tijekom testiranja. Uskoro će se ukloniti kamuflaža s novog Ferrarija, no ono što je odmah primjetno jest nedostatak naljepnica za elektrifikaciju izvana, što sugerira da će nasljednik modela 812 koristiti atmosferski motor, i to V12.

Bez struje, molim

Prezentacija Dana kapitalnih tržišta iz 2022. godine otkrila je da će nadolazeći hibridni modeli iz Ferrarija biti opremljeni V6 ili V8 motorima s unutarnjim sagorijevanjem, dok će se modeli s V12 motorima prodavati isključivo u čistom atmosferskom obliku. Ulovljeni model lako je prepoznatljiv kao vodeći model nove generacije s prednjim motorom, zahvaljujući svojim proporcijama - koje nisu previše različite od 812 Superfasta. Na stražnjoj strani, vidljiva su četiri izlaza ispuha - zaštitni znak Ferrarijevih V12 gran turismo vozila. Ukupni dizajn trebao bi oponašati novije Ferrari proizvode, poput Purosanguea i Rome, posebno prednjim svjetlima i maskom.

Više snage

Kad je 812 Superfast stigao sad već davne 2017. godine, njegov 6.5-litarski V12 isporučivao je 589 kW - porast od 44 kW u odnosu na prethodnika mu F12. Trebali bismo očekivati sličan porast snage za novi model, kako bi se mogao nositi s nadolazećim Aston Martinom DBS. Žešće varijante 812 Competizione izvlačile su 610 kW iz svog V12 motora, tako da bismo mogli očekivati sličnu snagu i kod nadolazećeg modela.

Sudeći po prethodnim životnim ciklusima Ferrarijevih vozila s prednjim V12 motorima, novi model bi mogao stići već ove godine. F12 je proizveden tijekom pet godina (od 2012. do 2017.), a 812 je već sedam godina na tržištu, tako da je vrijeme da dođe njegov dugo očekivani nasljednik.