Demantirano da kineski Nio razmatra preuzimanje Audijeve tvornice u Belgiji

Audijeva tvornica, smještena u Vorstu u Belgiji, trenutno je pred zatvaranjem. Prvo je objavljeno da kineski proizvođač električnih vozila Nio navodno istražuje mogućnost kupnje, što je tijekom dana demantirano

Autonet.hr petak, 20. rujna 2024. u 05:47
NIO EL8 📷 NIO
NIO EL8 NIO

DEMANTI PRVOTNE OBJAVE NALAZI SE NA KRAJU TEKSTA (dodano u 18:50)

 

Audijeva tvornica u Vorstu, koja trenutno proizvodi Audi Q8 e-tron, trebala bi prestati s radom sljedeće godine. Ovo zatvaranje pogodilo bi 2.910 radnika, što je kritično za lokalnu ekonomiju.

Audi aktivno traži kupca

Pogon se nalazi u jednoj od 19 općina koje čine regiju glavnog grada Bruxellesa, a s obzirom na populaciju područja od 56.581 stanovnika u 2020. godini, vjerojatno je jedan od najvećih poslodavaca u okolici. Audi aktivno traži kupca za tvornicu kao alternativu njezinom zatvaranju. U posljednjih nekoliko tjedana delegacija iz Nija posjetila je lokaciju, a rok za podnošenje formalne ponude je 23. rujna.

Audijeva tvornica u Vorstu
Audijeva tvornica u Vorstu

Nevelika prodaja u Europi

Nio je prvi put ušao na europsko tržište 2021. godine s isporukama svog modela prve generacije ES8 u Norvešku. Od tada je tvrtka predstavila nekoliko vozila druge generacije na različitim europskim tržištima, iako s ograničenim uspjehom. Primjerice, u lipnju su registracije Niovih vozila u Njemačkoj iznosile samo 44, značajno manje od konkurenata poput BYD-a (425) i MG-a (5.158).

Carinske olakšice

Od srpnja Nio podliježe carinama EU-a na uvezene kineske električne automobile. Trenutno se suočava s carinom od 20,8% uz postojeće carine od 10%. EU je u procesu ratifikacije trajnijih carina za sljedećih pet godina, što bi moglo rezultirati stopom od 21,3% za Nio ako se implementira bez promjena. Proizvodnja na belgijskoj lokaciji omogućila bi Niju zaobilaženje carina na automobile uvezene iz Kine.

NIO ET5 📷 NIO
NIO ET5 NIO

Kumulativna prodaja Nija na europskom tržištu u 2023. godini iznosila je 2.399 automobila. Trenutno u Europi Nio prodaje modele ET7, ET5, EL6, EL7, ET5T, a nedavno je predstavio i EL8 s cijenom od 103,900 eura u Njemačkoj. Model EL8, poznat u Kini kao Nio ES8, proljetos je službeno lansiran u Norveškoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Danskoj.


Ova objava je demantirana danas kasno poslijepodne, kineski portal https://www.autohome.com piše:

Ranije se na Internetu proširila glasina da NIO pregovara s Audijem o kupnji njegove tvornice u Bruxellesu, Belgiji, te se govorilo da će 23. rujna po lokalnom vremenu službeno podnijeti ponudu, kako bi izbjegli visoke uvozne carine EU-a na kineska vozila na nove energije. Na nedavnom sastanku s medijima, Li Bin je (CEO Nio kompanije, op.p.) opovrgnuo tu vijest: "Zar nam to ne bi kopalo rupu? Možemo li si priuštiti održavanje tvornice koju si Audi ne može priuštiti?" Uz to, Li Bin je naglasio da je NIO oprezniji po pitanju ulaganja u fiksnu imovinu