Uber će na ceste dovesti čak 100 tisuća BYD-jevih električnih automobila

Ugovor o suradnji kompanije za taksi prijevoz i kineskog proizvođača omogućit će Uberovim partnerima-vozačima povoljne cijene i uvjete financiranja za nova električna vozila

Autonet.hr četvrtak, 1. kolovoza 2024. u 05:30

Najveća svjetska platforma za dijeljenje prijevoza i najveći kineski proizvođač električnih automobila sklopili su velik i vrijedan ugovor o međusobnoj suradnji. Uber će, prema dogovoru, ponuditi svojim partnerima-vozačima prelazak na električne automobile marke BYD, a zahvaljujući partnerskoj suradnji oni će moći za njih dobiti povoljne cijene i pristupačne uvjete financiranja. Projekt će s realizacijom započeti primarno u Europi i Južnoj Americi, a s vremenom će se proširiti na sva ključna tržišta na kojima Uber nudi svoje usluge, od Kanade, preko Bliskog istoka do Novog Zelanda.

Partneri će lakše do novih vozila

Dogovor je postignut kako bi se njime potaknulo vozače na prelazak na nove električne automobile, pa se Uber i BYD nadaju da će time na ceste uspjeti plasirati i do 100.000 takvih vozila u svojim flotama. Niski troškovi nabavke i financiranja te kasnije održavanja trebali bi vozačima omogućiti i niski ukupni trošak posjedovanja BYD-jevih električnih vozila s kojima zarađuju, a nije zanemariv niti ekološki utjecaj prelaska na električne pogone u tako velikom broju.

Uberovi partneri-vozači u svijetu prelaze na električne pogone svojih vozila pet puta brže od ostalih "običnih" vlasnika automobila, no barijere za to i dalje su im visoke cijene i nedostupnost mehanizama financiranja. Ovim dogovorom taj bi proces trebao biti olakšan i dodatno ubrzan, pogotovo ako se uzme u obzir i da će svim novim vlasnicima BYD-jevih automobila u Uberovoj mreži biti dostupni popusti na određenim punionicama, osiguranje i održavanje vozila.

Uber i BYD istim su se ugovorom obvezali i surađivati na razvoju (polu)autonomnih vozila, koja bi baš putem te globalne mreže taksija mogla najbrže zaživjeti u praksi.