Apple navodno dodatno odgodio proizvodnju automobila

S vremena na vrijeme u javnost "procure" informacije o projektu Appleovog automobila, o kojem se špekulira već gotovo cijelo desetljeće. Nove informacije kažu da će on na tržište najranije 2028. godine

Autonet.hr četvrtak, 25. siječnja 2024. u 18:35

Appleov automobil nešto je poput Jetija – o njemu se već dugo priča, nitko nikada nije vidio njegovu sliku, ali tu i tamo se pojavi poneka informacija koja samo nastavlja priču i produbljuje misterij. Na projektu autonomnog električnog automobila, kodnog naziva Titan, tisuće ljudi navodno rade već godinama, o njemu se priča gotovo cijelo desetljeće, a najglasnije su, iako neprovjerene, informacije tijekom 2017. i 2018. godine govorile da je Apple na njemu bio angažirao i do 5.000 zaposlenika.

Smanjena očekivanja

No, svjetska ekonomska i zdravstvena kriza, ali i tehničke prepreke, odgađali su lansiranje Appleovog automobila, pričalo se i o masovnom otpuštanju stručnjaka s projekta Titan, kao i o zaokretu prema proizvodnji samo softvera za autonomnu i povezanu vožnju. Sada, pak, ponovno stižu nove informacije, iz obično pouzdanih izvora. Bloomberg doznaje da će veliki korak, prvo predstavljanje automobila pod markom Applea, biti dodatno odgođeno. Umjesto 2026. godine, kako su nalagali dosadašnji planovi, ono je pomaknuto za najranije 2028. godinu.

Microsoft Designer AI - koncept Appleovog automobila
Microsoft Designer AI - koncept Appleovog automobila

Nadalje, niti autonomna vožnja neće biti glavna prednost ovog električnog vozila. Pri mogućem predstavljanju prve generacije, "iCar" će nuditi autonomiju tek razine 2+, što je otprilike na razini Teslinog Autopilota i ostalih konkurentskih rješenja kakva već danas tu i tamo vidimo na cestama i u testiranju. U Appleu se nadaju da će s vremenom autonomiju podići na ciljanu razinu 4 (što znači da će moći voziti bez vozača ili ljudske kontrole, ali ne u apsolutno svim uvjetima). Ideja o automobilu potpuno bez upravljača ili pedala i razine autonomije 5 očito je napuštena i u Appleu.

Microsoft Designer AI - koncept Appleovog automobila
Microsoft Designer AI - koncept Appleovog automobila

Bloombergov Mark Gurman zaključuje da je pred projektom Titan ključna odluka: "Ili će kompanija moći isporučiti proizvod s ponešto smanjenim očekivanjima, ili će uprava ozbiljno morati razmisliti o potrebi postojanja cijelog projekta".