Kompaktni električni SUV Škoda Elroq stiže najesen

Škoda je otkrila prve službene fotografije svojeg nadolazećeg električnog modela, još uvijek pod kamuflažom, koji će biti prvi predstavnik njihove nove dizajnerske filozofije

Autonet.hr ponedjeljak, 8. srpnja 2024. u 18:09

Proširenje game u Škodi ove će jeseni donijeti novi model, prvog predstavnika njihove nove dizajnerske filozofije "Modern Solid". Bit će to kompaktni električni SUV Elroq, također i prvi predstavnik ove marke u tom segmentu, inače najpopularnijem među Europskim kupcima. Sada smo prvi put dobili i niz službenih fotografija, doduše kamufliranog, novog modela, na kojima možemo otprilike vidjeti njegove konture i osnovne karakteristike.

Iz Škode kažu da će Elroq biti atraktivan električni dodatak njihovoj ponudi, kompaktan izvana te prostran iznutra. Objavili su i nekoliko podataka kako bi potkrijepili tu tvrdnju, pa će tako prtljažnik mjeriti 470, odnosno 1.580 litara s preklopljenim sjedalima. Točne vanjske dimenzije nisu otkrivene, ali je napomenuto da će model biti kompaktan, pa kao takav idealan za gradsku i prigradsku vožnju.

Tome će biti prilagođen i električni domet, koji će iznositi više od 560 kilometara (prema WLTP-u) u najopremljenijoj izvedbi, dok će pogonske jedinice nuditi raspon od 125 pa sve do 220 kW (167 do 295 KS). Baterije će također varirati kapacitetom, ovisno o inačici. On će iznositi između 55 i 82 kWh. Podržavat će brzo punjenje na DC punjačima snage do 175 kW, što znači da će se od 10% do 80% kapaciteta baterije moći napuniti za 25, odnosno do 28 minuta, ovisno o varijanti vozila.

Bit će tu i sva sila moderne opreme, sigurnosnih dodataka i digitalnih funkcija. Istaknimo među njima sustave autonomnog parkiranja, čak i na daljinu i uz "trening": funkcija Trained Parking omogućit će vlasnicima Elroqa naučiti svoje vozilo kao se parkirati na vlastito parkirno mjesto i prići mu autonomno, pa će tako nova Škoda moći potpuno samostalno odvesti posljednjih 50-ak metara i odraditi ulazak u poznati joj parking.

Izvana, Elroq će krasiti poznata Škodina maska, ali i robustan izgled, moderne i čiste konture, minimalistički izvedeni detalji karoserije te nova LED svjetla, podijeljena u dva elementa i s mogućnošću prikaza prilagodljivih animacija. Službeni početak Škodinog ulaska u baterijsko-električni segment kompaktnih SUV-a zakazan je za jesen, kad će biti organizirana i svjetska premijera Elroqa. Nakon toga, prema ranijim najavama, Škoda će predstaviti još čak šest BEV modela u narednim godinama.