Mini Aceman - poznati novi detalji o Minijevom novom SUV-u

Otkrivene specifikacije i datum otkrivanja novog Mini električnog SUV-a

Autonet.hr petak, 2. veljače 2024. u 07:00

Mini SUV, puristima čisti paradoks a mnogima savršen spoj Minijevog klasičnog dizajna i praktičnosti. Neovisno u kojem "kampu" se nalazili, jedno je sigurno: Mini sve više investira u svoju SUV gamu. Najnoviji među SUV modelima je upravo Aceman, prvotno predstavljen kao futuristički koncept koji je s vremenom sazrio u mnogo senzibilniji model, uvelike nalik postojećem električnom Countrymanu.

Mali div

Dimenzije novog Acemana su potvrđene, te su za današnje standarde uistinu kompaktne. Duljina iznosi svega 4.075 mm, što je kompaktno čak i za klasičan hatchback B segmenta. Širina i visina su također manje nego što bismo očekivali, te iznose 1.754, odnosno 1.495 mm, što će Aceman učiniti gotovo savršenim gradskim modelom u svijetu punom sve većih, mogli bismo reći nezgrapnijih, kompaktnih modela.

Datum predstavljanja i potencijalna cijena

Mini će sa svog novog SUV-a skinuti kamuflažu 24. travnja na Auto China sajmu, poznatom pekinškom auto sajmu automobila. Za svega dva mjeseca Aceman će ugledati svjetlo dana i krenuti u osvajanje sve kompetitivnijeg segmenta električnih kompaktnih SUV-ova.

Cijena još uvijek nije potvrđena, no nagađa se kako će početna cijena iznositi oko 45.000 eura, što bi Aceman cjenovno stavilo bok-uz-bok s električnom inačicom Countrymana.

Pogonske specifikacije

Novi Aceman motorizaciju dijelit će s nedavno predstavljenim Minijem četvrte generacije, kodnog imena R66. Iz Minija su potvrdili kako će Aceman koristiti bateriju kapaciteta 54,2 kWh, što bi trebalo Acemanu omogućiti domet od oko 400 kilometara.