Mini Aceman - saznali smo brojne detalje

Na ionako prenapućeno tržište kompaktnih crossovera Mini se sprema plasirati svoj Aceman, mali električni model o kojem smo saznali brojne detalje.

Autonet.hr utorak, 19. ožujka 2024. u 19:16

MINI je spreman za borbu dok se priprema za ulazak na vrlo popunjeni tržišni segment sa svojim novim, potpuno električnim crossoverom Aceman. Dizajniran da ispuni prazninu između novog MINI Coopera i Countryman SUV-a, MINI Aceman će biti službeno predstavljen 24. travnja na Auto China, često zvanim Beijing Motor Show.

Kap u moru

Duljine malo više od četiri metra, MINI Aceman će se natjecati s vrlo šarolikim rasponom potencijalnih konkurenata, uključujući Volvo EX30, Hyundai Kona Electric, Renault Megane E-Tech te Jeep Avenger. Očekuje se da će nadolazeća Ford Puma Gen-E biti još jedan potencijalni konkurent, kao i elektrificirani C-segment kompakti poput Peugeota E-308 ili Opel Astra Electric.

Detalji o Acemanu polako su nam se otkrivali kroz posljednjih nekoliko godina, uključujući i korištenje iste platforme kao električni MINI Cooper te baterijskog paketa od 54,2 kWh koji će vjerojatno omogućiti doseg od oko 400 km. Međutim, sada su se pojavile slike na internetu koje otkrivaju automobil u potpunosti, i to daleko prije njegovog debija u travnju.

Novi, stari dizajn

Slike koje su procurile iz Kineskog Ministarstva industrije i informacijske tehnologije (MIIT) pokazuju da se MINI Aceman uklapa u najnoviji dizajnerski jezik marke, a kao uzor ima najnoviji MINI Countryman. Budući da je čisti električni model, MINI Aceman ima zatvorenu osmerokutnu rešetku, plus uobičajeni MINI efekt plutajućeg krova. Acemanovi kotači izgledaju agresivnije i izraženije od onih na Countrymanu, dok plastični odbojnici i bočne obloge pomažu da izgleda čvršće i više nalik pravom terencu.

Mali div

MINI je potvrdio dimenzije novog Acemana, koji doseže 4.075 mm u dužini, 1.754 mm u širini (bez retrovizora) i 1.495 mm u visini. To znači da je otprilike iste veličine kao i Jeep Avenger, odnosno da je riječ o vrlo kompaktnom modelu. Vjerujemo da Aceman nudi dovoljno prostora straga za odrasle putnike prosječne visine, budući da je Mini poznat po pametnom korištenju prostora. Sudeći prema fotografijama, prtljažnik je prilično mali, te ima visok pragom što bi moglo otežavati utovar težih predmeta.

Interijer

Kabina Acemana trebala bi biti gotovo identična onoj njegovog manjeg, bratskog modela. Fokusna točka interijera je iznimno tanki 9,4-inčni OLED okrugli zaslon koji je odgovoran, kako za zabavu tako i za važne informacije za vozača poput brzine i stanja napunjenosti - baš kao i u spomenutom modelu EX30. Također će biti ponuđen izbor "MINI Experience Modes" koji mijenjaju izgled zaslona i unutarnje osvjetljenje, te pružaju vlastitu jedinstvenu glazbenu podlogu. U MINI Cooperu, vozači imaju izbor između modova Core, Green, Go-Kart, Personal, Vibrant, Timeless i Balance.

Početak prodaje

Nakon predstavljanja 24. travnja, očekuje se da će MINI Aceman biti pušten u prodaju prije kraja godine. Cijena Acemana trebala bi biti između električnog MINI Coopera SE, koji koristi istu bateriju od 54,2 kWh kao i Aceman, i MINI Countryman EV-a, čija je cijena u rasponu između 40.000 i 50.000 eura, stoga će Aceman vjerojatno imati cijenu od oko 45.000 eura.

U početku će proizvodnja Acemana, uz trovratni MINI Cooper Electric, biti isključivo u Kini. Međutim, nakon 600 milijuna funti investicija u MINI tvornicu u Oxfordu, oba automobila bit će proizvedena u Velikoj Britaniji od 2026. godine.