Volkswagen ID.3 Pro S donosi više snage, brže punjenje i bolji infotainment

Godinu dana nakon predstavljanja "facelifta", Volkswagenov je kompaktni električni model dobio još jednu značajnu tehničku nadogradnju, u izvedbi nazvanoj Pro S

Autonet.hr petak, 3. svibnja 2024. u 11:33

Popularni električni automobil u "Golf klasi", Volkswagenov ID.3, dobiva novu izvedbu uz značajnije tehničke nadogradnje – od digitalnih sustava unutrašnjosti, preko baterije i nove opcije kad je riječ o pogonskom sustavu.

Snaga na zahtjev

Među nadogradnjama ističe se prije svega unaprijeđeni pogonski sustav, koji će po novome nuditi i do vršnih 170 kW (231 KS). Ta će pojačana opcija biti dostupna kupcima modela Pro S na zahtjev, odnosno svaki od njih moći će odlučiti želi li imati standardnih 150 kW, ili pak nadoplatiti za softversko otključavanje snažnije opcije. U potonjem slučaju, ubrzanje od 0 do 100 km/h ID.3 Pro S će postizati za 7,1 sekundi, a imat će WLTP doseg od 559 kilometara.

Brže punjenje

Kad je riječ o bateriji i punjenju, ona će imati kapacitet od 77 kWh, a dolazit će i s naprednim sustavom upravljanjem toplinom. To znači da će baterija biti dovedena na optimalnu temperaturu prije negoli automobil dođe do brzog punjača. Tamo će moći prihvatiti snagu punjenja od 175 kW, pa će punjenje baterije biti skraćeno za nekoliko minuta, uz najveće uštede koje će se bilježiti zimi, upravo zbog opcije predgrijavanja baterijskog sklopa.

ChatGPT

ID.3 Pro S u kabini će također biti moderniziran, pa će njegov središnji infotainment zaslon narasti na 12,9 inča, uz intuitivnije izbornike za lakše snalaženje. Na upravljaču su također uvedene promjene, koje uključuju bolje tipke i premještanje kontrole za prebacivanje načina vožnje izravno na upravljač, kao što je to slučaj u modelu ID.7. Ispod zaslona sada se nalaze pomični "klizači" osjetljivi na dodir, koji će služiti kontroli glasnoće audio sustava te temperature kabine. Nova izvedba donosi i ugrađenog glasovnog asistenta s podrškom za ChatGPT, što je najavljeno već ranije.

Sustavi pomoći

Od sustava koji vozaču aktivno pomažu pri vožnji, ističu se pametni "kopilot" Travel Assist koji koristi podatke o prometu u stvarnom vremenu, pomoćnik pri parkiranju Park Assist Plus, sada i s opcijom parkiranja na daljinu, kao i sustav koji upozorava na nailazak drugih vozila dok je ID.3 zaustavljen. Nova aplikacija je i Wellness App, koja će pomoći vozaču povećati mu doživljaj ugode za vrijeme vožnje, prepoznati umor i podesiti interijer (rasvjetu, zvuk i klimu) prema potrebi – za opuštanje, osvježavanje ili kratki odmor od vožnje.

ID.3 Pro S će uz nadoplatu dolaziti i s 12-kanalnim audio sustavom proizvođača Harman Kardon, snage 480 W. Prednarudžbe su otvorene, a početna cijena osnovnog modela u Njemačkoj iznosi 47.595 eura.