Volkswagen R postaje zasebna, električna, marka unutar VW Grupe

Iz Volkswagen Grupe objavljeno je da će Volkswagen R otvoriti vlastiti izložbeni paviljon u Wolfsburgu, koji će funkcionirati kao mjesto za okupljanje i evente, a najavljeno je i unaprjeđenje ponude

Autonet.hr utorak, 26. ožujka 2024. u 18:30

Sa svojim modelima vozila visokih performansi, Volkswagen R se već pozicionirao kao integralni dio Grupe, posvećen automobilima za najzahtjevnije kupce. Ubuduće će ta marka dobiti nešto više samostalnosti, postat će potpuno električna, a planira i poboljšati iskustvo svim svojim kupcima i ljubiteljima. Stoga je najavljeno da će Volkswagen R dobiti svoj izložbeni paviljon u sjedištu Grupe, Autostadtu u Wolfsburgu, ovoga ljeta.

Na toj će lokaciji biti prostor za prezentacije automobila ali razna druga okupljanja i događaje za ljubitelje i kupce, tiskovne konferencije, uz posebni dio rezerviran za simulacije i virtualno utrkivanje. Paviljon će utjeloviti ono što u Wolfsburgu vide kao budućnost marke: inovativnost, elektrifikaciju i sportski karakter, a bit će to i korak ka osamostaljenju marke unutar grupacije. Tim potezom Volkswagen R dobit će paviljon kakav, primjerice, već imaju Škoda, SEAT, Audi ili Lamborghini, kao značajne sastavnice Grupe.

Volkswagen R je osnovan 2002. godine, a od 2020. je zasebna poslovna jedinica unutar marke Volkswagen. Slovo "R" u nazivu i dalje simbolizira strast prema moto sportu i utrkama. Taj brand premium performansi danas objedinjuje Volkswagenova najviše sportski orijentirana vozila. Sjetimo li se samo Golfa R u nekoliko generacija, Passata R, Scirocca R, pa sve do današnjih T-Roca, Tiguana ili Arteona R, svi oni predstavljali su sportske performanse nadograđene na popularne serijske modele. U ponudi je danas pod značkom "R" pet poboljšanih serijskih vozila s povećanom snagom.

Aktualni Golf R
Aktualni Golf R

S više od 35.000 proizvedenih vozila, 2023. je bila rekordna godina za Volkswagen R, a od osnivanja marke 2002. godine ukupno je isporučeno više od 300.000 modela R. Volkswagen R sada se okreće budućnosti, pa će kao zasebna jedinica, postupno mijenjati portfelj uvođenjem potpuno električnih R modela. Činit će to, kažu, na temelju četiri stupa: performansi, dizajna, inovacija i kvalitete. Prvi sljedeći model koji se očekuje od ove marke je Golf R (facelift osme generacije), čija premijera bi se trebala dogoditi ovoga ljeta.