Sud odlučio: Nema prodaje opožarenih BMW-a s broda Fremantle Highway

Bavarski proizvođač uspio je spriječiti da se na europskom tržištu nađu njihovi automobili, koji su lani bili oštećeni požarom na brodu među ostalih 3.800 automobila

Autonet.hr petak, 19. srpnja 2024. u 19:19

Nedaleko obale Nizozemske prošloga ljeta zapalio se bio teretni brod Fremantle Highway, koji je prevozio oko 3.800 automobila, među kojima i 498 električnih. Na njemu se tada nalazilo i 260 automobila marke BMW, od kojih su neki čak u dovoljno dobrom stanju da ih se može spasiti i vratiti na cestu. Sav teret s broda u međuvremenu je završio u vlasništvu jednog privatnog konzorcija iz Rotterdama, a oni su nakanili namiriti se prodajom automobila, koji se još daju spasiti.

Sudska pobjeda BMW-a

To se nije svidjelo BMW-u, koji je pokrenuo tužbu i pokušao zaustaviti prodaju, uz argument da takvi automobili predstavljaju značajan sigurnosni rizik. K tome, naveli su i da bi prodaja njihovih vozila, koju bi obavljala treća strana, predstavljala i kršenje njihovog prava na zaštitu svoje marke i zaštitnih znakova. Naime, automobili s broda nisu uopće bili stavljeni na tržište Europskog gospodarskog prostora, što znači da njihov proizvođač nije iscrpio svoja prava u pogledu korištenja marke. Naravno, aktualni vlasnici vozila tvrdili su suprotno, pa su čak i nudili BMW-u otkup automobila za 16,5 milijuna eura, što je odbijeno.

Stvar je završila na sudu, koji je ovoga tjedna donio svoju preliminarnu odluku. Pravorijek daje za pravo BMW-u, a u presudi stoji da oni i dalje imaju za iskoristiti prava intelektualnog vlasništva vezana za te automobile. Stavljanje vozila na tržište bez njihove dozvole kršilo bi ta prava. Sud je također odbacio i prijedlog konzorcija da vozila pusti u prodaju izvan EGP-a, ali im i naredio da opozovu vozila koja su možda u međuvremenu prodali.