Gasi se salon automobila u Ženevi, izložba trajno seli u Katar

Organizatori jednog od najpoznatijih automobilskih sajmova u svijetu odlučili su zauvijek ugasiti izložbu u Švicarskoj, pa najavljuju da će se u doglednoj budućnosti fokusirati na tržište Bliskog istoka

Autonet.hr utorak, 4. lipnja 2024. u 11:23

Tužna vijest - nakon čak 119 godina, jedan od najstarijih i najpoznatijih automobilskih sajmova u svijetu, onaj u Ženevi, službeno prestaje postojati. Geneva International Motor Show bio je otkazan zbog pandemije 2020. godine, da bi se njegovo održavanje nakon toga odgađalo i u 2021. te 2022., kao i poprilično postpandemijskoj 2023. godini, pa je svima već tada postalo jasno da sajam nema svijetlu budućnost.

1905. – 2024.

Ove godine, pak, ženevski se salon automobila vratio krajem veljače, u nešto izmijenjenom izdanju, koje nije izazvalo velik interes posjetitelja i izlagača. Tamo, primjerice, nisu sudjelovali Volkswagen, Audi, BMW i Mercedes-Benz, pa su sada organizatori odlučili povući "odgovoran potez" i – zauvijek ugasiti to događanje. Službena odluka o tome objavljena je na stranicama sajma, a u njoj stoji da organizacijski odbor ne misli priređivati Geneva Salon 2025. godine, niti bilo kada u doglednoj budućnosti.

Umjesto toga, sličnu će izložbu organizirati na Bliskom istoku, tržištu za koje misle da ima veći potencijal. Preselit će iz Ženeve u Dohu, gdje će u studenome 2025. godine upriličiti Geneva International Motor Show Qatar, "festival posvećen automobilskoj izvrsnosti", koji je prvi put bio organiziran 2023. godine.

Ženevski salon prvi je put održan 1905. godine, a na njemu je kroz desetljeća bilo predstavljeno mnogo legendarnih automobila – Jaguar E-Type, Porsche 917, Audi Quattro, Lamborghinijev koncept LP500 (kasnije Countach) te, recentnije, Ferrari LaFerrari.