Kraj jedne ere: Proizveden je posljednji Bugatti Chiron

Od 2016. godine do danas Chiron je proizveden u samo 500 primjeraka, a onaj posljednji, "L’Ultime" označava kraj jednog bitnog razdoblja, ali i nagovještaj nečega sasvim novoga

Autonet.hr subota, 1. lipnja 2024. u 12:48

Bugatti Chiron jedan je od kultnih automobila današnjice, prvi hiperautomobil koji je bio legalan za cestu s 1.500 KS te prvi automobil serijske proizvodnje postigao brzinu veću od 300 km/h. Bugatti ih je u Molsheimu sklopio tek 500, svi oni odavno su pronašli svoje vlasnike, a ovoga tjedna iz pogona je izišao i posljednji primjerak – unikatno remek-djelo automobilizma, koje nazivaju "L’Ultime".

Posljednji Chiron proizveden je u varijanti Super Sport, u kombinaciji dvije plave boje (Atlantic Blue i French Racing Blue), a tim dizajnera i umjetnika u studiju Bugatti Sur Mesure oslikao ga je s prijelazom između tih boja – jer on predstavlja prelazak iz jedne ere u oni sasvim novu, koju će obilježiti suradnja s Rimcem i elektrifikacija pogona. Kao takav, i dalje ima 8-litreni W16 motor s četiri turbopunjača, s gotovo 1.600 KS i nezamjenjivog zvuka – barem dok ne čujemo novi, elektrificirani V16 u akciji.

Na karoseriji se mogu naći ručno izrađene oznake "500" te potpisi ljudi koji su ga stvorili, kao oproštaj od legendarnog najbržeg luksuznog automobila na svijetu. No, ono što slijedi nakon Chirona također je vrlo uzbudljivo – iz Bugattija kažu da su spremni na ispisivanje novog poglavlja u smislu performansi, luksuza i izvrsnosti, izrade po narudžbi i korištenja samo najboljih materijala i komponenata.

Sljedeći hiperautomobil bit će izrađen "ne samo za sadašnjost, pa čak niti za budućnost, već – za vječnost, Pour L’Éternité", poruka je iz Bugattija, koji je novi model već ranije u tajnosti prikazao određenim kolekcionarima i potencijalnim kupcima.