Maskirana Alfa Milano ulovljena u divljini

Do predstavljanja Alfinog novog SUV-a dijeli nas nešto više od mjesec dana, no vrijedni špijuni su ju maskiranu uspjeli uloviti na javnim prometnicama.

Autonet.hr četvrtak, 29. veljače 2024. u 15:21

Alfa Romeo Milano, jedan od najiščevicanijih modela bit će predstavljen 10. travnja u Milanu, no u međuvremenu možemo uživati u špijunskim fotografijama koje nam otkrivaju nekoliko sočnih detalja. Jedan od primarnih razloga iznimne važnosti ovog modela jest činjenica da je upravo Milano prvi model u povijesti Alfa Romea koji će biti dostupan kao potpuno električan.

Poznata platforma

Iako je Stellantis, grupacija kojoj među ostalima pripada i Alfa Romeo, uskoro će na tržište plasirati takozvanu "Smart Car" platformu, no u Alfa Romeu odlučili su koristiti postojeću e-CMP platformu koju koriste i Jeep Avenger te Fiat 600e. Budući da će navedeni biti sestrinski modeli nadolazećeg Milana, možemo s visokom dozom sigurnosti pretpostaviti da će biti velikih preklapanja po pitanju njihovih i tehničkih značajki Milana. U Alfi tvrde kako će Milano nuditi najbolju vozačku dinamiku i držanje ceste u svojoj klasi, te da na njemu rade isti inženjeri koji su radili na Alfinim sportskim modelima kao što je 4C.

Dizajn

Alfa Romeo se uistinu potrudio oko dizajna kamuflaže svog novog modela, no trudim je prilično uzaludan budući da smo, zahvaljujući slikama koje su procurile u javnost, već vidjeli kako će sprijeda izgledati nadolazeći Milano. Milano će nositi poznata obilježja Alfa Romeo dizajna, počevši s onim najvažnijim - Scudettom. Ako niste znali, Scudetto je naziv poznate maske Alfa Romea, koja je jedan od najvažnijih elemenata dizajna njihovih modela. Osim Scudetta, Milano će imati i skrivenu kvaku stražnjih vrata na c-stupu, te naplatke s poznatim motivom nalik telefonskom brojčaniku.

Jedna od slika koje su procurile u javnost
Jedna od slika koje su procurile u javnost

Što smo ugledali po prvi put jest Milanov stražnji kraj, na kojem nam je oko privukao stražnji prozor koji ima vrlo blag kut, te se spaja s povišenim rubom vrata prtljažnika. Od ostalih detalja uočili smo krovni spojler, te činjenicu da su stražnja svjetla međusobno odvojena, što je sve rjeđi prizor u autoindustriji. Na zadovoljstvo svih koji vole klasične motore s unutrašnjim izgaranjem, Milano će u svojoj blagoj hibridnoj verziji dobiti dvostruki izlaz ispuha.

Tehnikalije

Budući da dijele platformu, Jeep Avenger i Alfa Romeo Milano najvjerojatnije će dijeliti i pogonske komponente. Alfin izvršni direktor, Jean-Philippe Imparato izjavio je kako će Milano biti mnogo više fokusiran na iskustvo vožnje te kako su uložili mnogo truda u usavršavanje geometrije upravljačkog sklopa.

Po pitanju motorizacije, Milano će dobiti poznati 1,2-litreni benzinski motor s tri cilindra, no na nekim tržištima će biti dostupan isključivo u svojoj električnoj izvedbi, zbog sve strožih ekoloških normi. Električna inačica Milana doći će isključivo s pogonom na sve kotače, što je novitet za e-CMP platformu.

Cijena

Imparato nije bio osobito rječit kad je riječ o cijeni novog Milana, no kao potencijalne konkurente je naveo Mini Countryman i Volvo EX30. Uzmemo li u obzir cijenu navedenih modela, možemo očekivati kako će Milano koštati oko 45.000 eura, odnosno malo više od Jeep Avengera.