Renault Symbioz je novi SUV model, veći od Captura, manji od Australa

Prema prvim informacijama francuski je proizvođač za novi model predvidio moderan pogonski sklop E-Tech full hybrid 145, ali i prostranu putničku kabinu

Autonet.hr četvrtak, 8. veljače 2024. u 18:00
📷 Renault
Renault

Renault je jutros objavio kako su pripremili novi SUV model koji će uskoro biti u potpunosti razotkriven. Vjerojatno da nećemo imati priliku vidjeti na salonu automobila u Ženevi, ali vjerujemo kako ubrzo nakon njega slijedi premijera. Novi model donosi i novo ime u proizvodnu paletu Renault modela. Symbioz (francuski symbiose, izvedeno iz starogrčke riječi symbiosis) znači suživot, vrijednost koja je utkana u Renaultov DNK i njegov slogan 'vozila za život' (fr. voitures à vivre). Ta riječ ima sličan oblik u mnogim jezicima. Na engleskom je to symbiosis, na španjolskom simbiose, na talijanskom simbiosi, na hrvatskom simbioza. Tako ispada da je lako razumljiva široj publici.

📷 Renault
Renault

'Novom kompaktnom obiteljskom automobilu htjeli smo dati ime koje ima društveni značaj i odražava blisku povezanost obitelji s njihovim vozilom. Naziv Symbioz savršeno dočarava suživot s vozilom, mjesto na kojem su putnici jedno sa svojim automobilom i svijetom koji ih okružuje,' izjavila je Sylvia Dos Santos, voditeljica Odjela za strategiju imenovanja modela vozila iz Renaultovog odjela za marketing.

Symbioz, pripadnik SUV C-segmenta trebao bi se svojim dimenzijama smjestiti između izvrsno prihvaćenog modela Captur, odnosno većeg modela Austral. Zahvaljujući izrazito velikom prtljažniku i prostranoj kabini, bit će model koji bi trebao privući obiteljske kupce koji cijene prostranost. Dugačak je 441 centimetar te je ujedno najkompaktniji hibrid u Renaultovoj ponudi vozila C-segmenta.

📷 Renault
Renault

Renault za sada otkriva kako je novom modelu predodredio štedljivi pogonski sklop motora E-Tech full hybrid 145. Tu je i masa manja od 1500 kilograma, a koja povećava užitak u vožnji i smanjuje potrošnju goriva. Symbioz će imati opciju i panoramskog staklenog krova Solarbay nove generacije. On upotrebljava tehnologiju tekućih kristala raspršenih na polimerima (PDLC), a koji se zatamnjuje bez upotrebe sjenila.

Novi model je nastavak učvršćivanja Renaulta u C-segmentu. Govorimo li o električnim izvedbama, tu su dva modela -  Mégane i Scénic. Riječ je o modelima od 420, odnosno 447 centimetara. Uskoro će tu biti i tri E-Tech full hybrid modela. Ponudu će otvarati Symbioz od 441 cm, nastavljat će Austral od 451 cm, te završavati Mégane Conquest - SUV coupé od 456 cm.