BYD ima odgovor na europske carine, pokrenut će proizvodnju i u Turskoj

Osim u Mađarskoj, što je dogovoreno već ranije, kineski proizvođač automobila BYD potpisao je ugovor i za izgradnju novog velikog proizvodnog pogona u Turskoj. Tim potezima izbjeći će nove carine

Autonet.hr srijeda, 10. srpnja 2024. u 05:35

Najveći kineski proizvođač automobila, BYD, potpisao je s Turskom ugovor o ulaganju vrijedan milijardu dolara, prema kojem će pokrenuti proizvodnju vozila u toj zemlji. Nastavak je to ekspanzije njihovih proizvodnih kapaciteta na Europu, jer od ranije znamo da je sličan ugovor BYD postigao i u Mađarskoj. Proizvodnjom automobila na području EU (Mađarska) i Turske, ova će kompanija moći izbjeći nove visoke carine, koje je EU uvela s ciljem ograničavanja uvoza jeftinih električnih automobila iz Kine.

Ulaganjima protiv nameta

Proizvodnja u Turskoj mogla bi započeti do kraja 2026. godine, planirani kapacitet tvornice bit će oko 150.000 vozila na godinu, a tamo bi posao trebalo izravno naći oko pet tisuća radnika. Sveukupno bi uz novu tvornicu moglo posredno biti vezano i do 10 tisuća novih radnih mjesta.

"Zahvaljujući jedinstvenim prednostima Turske kao što su tehnološki ekosustav u razvoju, snažna baza dobavljača, izvanredna lokacija i kvalificirana radna snaga, BYD-ovo ulaganje u ovaj novi proizvodni pogon dodatno će poboljšati lokalne proizvodne mogućnosti marke i poboljšati učinkovitost logistike", poruka je iz BYD-a, koji dodaje da će ovim potezom nastaviti s dosezanjem kupaca u Europi, koji pokazuju sve veću potražnju za vozilima pokretanima "novim oblicima energije".

Za sada nije poznato točno gdje će tvornica niknuti, ali kao moguća se lokacija spominje zapadni dio provincije Manisa. Isto tako, nije poznato hoće li BYD primiti kakvu državnu subvenciju od Turske. U mađarskom Segedinu, podsjetimo, država će im omogućiti potrebnu popratnu infrastrukturu za izgradnju nove tvornice, u što će uložiti oko 133 milijuna eura.