Renault Captur, Symbioz i Jeep Avenger imaju nešto slabije rezultate na testu sigurnosti

Objavljena je nova serija testova Euro NCAP-a, na kojima je većina automobila zadovoljila s maksimalnim ocjenama, no ponovno se pojavilo i nekoliko modela čiji su rezultati bili ispod standarda

Autonet.hr četvrtak, 12. rujna 2024. u 18:14

U vrijeme strogih sigurnosnih pravila pri proizvodnji automobila rezultat manji od maksimalnih pet zvjezdica na standardiziranim je testovima postao iznimka. Gotovo da je pravilo da novi automobili na europsko tržište stižu s maksimalnih pet zvjezdica Euro NCAP-a, no u svakoj seriji testiranja nekoliko njih podbaci u određenim segmentima i zasluži samo tri ili četiri zvjezdice u ukupnoj ocjeni.

U posljednjoj rundi Euro NCAP je testirao Xpeng G6, Subaru Imprezu i Crosstreck, Ford Explorer te Audi Q6 e-tron – svi oni su s testova izišli s najvećom ukupnom ocjenom. Oni, pak, koji su ovog puta nešto slabije ocijenjeni bili su Renault Captur i Symbioz s po četiri te Jeep Avenger s tri zvjezdice.

Renaultovi modeli zabilježili su slične ocjene, pa su najmanji rezultat postigli u kategoriji aktivne sigurnosti (69%), a nisu se pretjerano proslavili ni u pogledu zaštite putnika u vozilu te ranjivih sudionika u prometu (73-76%). Najbolje su prošli u sigurnosti djece (80%), pa im sve to daje tek četiri zvjezdice. Ispitivači napominju da su Captur i Symbioz strukturalno identični automobili, pa su kod njih dodatno testirane tek karakteristike koje ih razlikuju.

Jeep Avenger je, čini se, danak svojem robusnom izgledu i terenskoj konstrukciji platio nešto nižim ocjenama u području zaštite ranjivih sudionika u prometu (59%), gdje se pokazao opasnijim za bicikliste i pješake. Najniže je ocijenjen u domeni aktivne sigurnosti, i to stoga što mu sustavi automatskog izbjegavanja nezgoda nisu kvalitetno reagirali pri naletu na pješake i bicikliste, što se može vidjeti i u snimkama s testiranja.